Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Deutsch Tamás nagyon szeretne a Néppártban maradni: másodjára kérte a legestapózott Manfred Weber bocsánatát
Túl a városon 2020. december 16. 08:00

Deutsch Tamás nagyon szeretne a Néppártban maradni: másodjára kérte a legestapózott Manfred Weber bocsánatát

A Fidesz ki nem állhatja az Európai Néppártot, de nagyon benne szeretne maradni, ugyanez igaz  a Csongrád-Csanád megyei díszpolgárra.

Hirdetés

Nem szimpla bocsánatkérés volt az első alkalom, amikor Deutsch Tamás megkövette Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét. Érezhető, hogy a tét Deutsch kizárása, amiről szerdán, azaz ma dönt az Európai Parlament legnagyobb frakciója.

„Szeretném megismételni a bocsánatkérést Manfred felé és a többi kollégám felé. Nem állt szándékomban megbántani senkit, sem a frakcióvezetőt, sem a frakció többi tagját, sem a pártcsaládunkat általánosságban” – írta Deutsch Tamás az Euronews beszámolója szerint.

Manfred Weber egy nyilatkozatában azt mondta, Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre úgy reagált: „Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója nem volt.”

Azt is mondta: „Ez hiba volt a részemről, amiért bocsánatot kérek. Egyúttal visszavonom a szerencsétlen hasonlatot, amit használtam. Remélem, hogy le tudjuk hűteni a kedélyeket és folytatni tudjuk a közös munkát az Európai Unió javításáért. A mostani válságban minden korábbinál nagyobb szükség van az egységre”.

Hónapok óta ír arról az európai és a még megmaradt magyar szabad média, hogy a Fidesz rúdja igencsak kifelé áll a Néppártból, így nehezen értelmezhető a Deutsch által emlegetett közös munka.

Deutsch kizárásáról Ujhelyi István szeged európai parlamenti képviselő azt írja:

„Régóta nem tudja sem lenyelni, sem kiköpni az Európai Néppárt a szélsőjobbra húzódott Fideszt, holnap azonban akár pont is kerülhet a végletekig megromlott házasságra. A Néppárt parlamenti frakciója ugyanis szerda délután tárgyalja Deutsch Tamás delegációvezető esetleges kizárását és – bár a kétharmad igen magas küszöb – egyre több jel mutat arra, hogy Deutsch kolléga akár tényleg frakción kívül találhatja magát holnap estére. Ha pedig a magyar delegációvezetőt kipenderítik, akkor nyilván a teljes Fidesz-csoport önként feláll és távozik; már csak azért is, mert már korábban megmondták: őket aztán nem lehet csak úgy kizárni, előbb függesztik fel magukat. A Néppárt elő is készítette a szavazást szerda délutánra és van egy felettébb érdekes és sokatmondó technikai részlet az ezzel kapcsolatos dokumentumban. A néppárti képviselőknek kiküldött emlékeztető ugyanis világossá teszi, hogy Deutsch kizárása kapcsán csak kétféle szavazási magatartás lehetséges: igen vagy nem.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Deutsch Tamás Európai Néppárt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés