Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szakmány Tamás orvos: ugyanaz a koronavírusos beteg kisebb eséllyel éli túl a betegséget Magyarországon, mint Angliában
Szegeden 2020. december 16. 07:28

Szakmány Tamás orvos: ugyanaz a koronavírusos beteg kisebb eséllyel éli túl a betegséget Magyarországon, mint Angliában

Kétszer annyi koronavírusos beteg kerül lélegeztetőgépre Magyarországon, mint az egyesült királyságbeli Walesben, ami az Európai Unió szegényebb régiói között van. A gond az, hogy hazánkban a lélegeztetőgépre tett covidos betegek akár 80-90 százaléka is meghal az egyes intézményekben.

Hirdetés

Szakmány Tamás öt évig volt szakmai felelőse a walesi intenzíves ellátórendszernek, ez azt jelenti, hogy több kórház intenzív osztálya tartozott a felügyelete alá. Jelenleg is Walesben dolgozik. A Cardiff University professzorával a Válasz Online készített hiánypótló páros interjút arról, hogy mi áll a tragikus koronavírus-számok mögött Magyarországon. 

A Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorában azt mondta:

az ápolási szakszemélyzet hiánya következtében hal meg ilyen sok lélegeztetőgépre tett koronavírusos beteg Magyarországon. Szakmány Tamás igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint ugyanaz a koronavírusos beteg kisebb eséllyel éli-e túl a betegséget Magyarországon, mint Angliában.

A professzor elmondta: míg Walesben 3 millió lakosból 98 beteg van lélegeztetőgépen, addig a közel 10 milliós Magyarországon 600 fölött jár a számuk. Ez azt jelenti, hogy hazánkban kétszer annyi beteg van lélegeztetőgépen, mint az egyébként a gazdagnak egyáltalán nem számító Walesben. Szakmány Tamás szerint ennek elsősorban az az oka, hogy más módszerekkel dolgoznak a Nagy-Britanniában, mások az ellátási viszonyok is.

„Nálunk a betegeknek legalább a fele – vagy mielőtt az intenzívre kerül vagy nem is kerül az intenzív osztályra – egy olyan jellegű ellátásban részesül a pulmonológiai osztályokon, amit Magyarországon csakis kizárólag intenzív osztályokon tudnak nyújtani, mert azokon a helyeken van megfelelő eszköz- és emberellátottság” – magyarázta.

A szakértő orvos ezzel azt mondja, hogy az eszközök minősége, valamint a szakápolók hiánya miatt kerülnek többen lélegeztetőgépre Magyarországon.

„Az ápolóhiány és a szakképzett szakszemélyzetnek a hiány nagyon megnehezíti azoknak a dolgát, akik meg szeretnék akadályozni, hogy a betegek lélegeztetőgépre kerüljenek.”

Szerinte nagyon fontos, hogy az ápolóhiány mellett az életvégi döntések meghozása, és annak eldöntése, hogy egy beteggel mennyit foglalkoznak, ugyancsak meghatározza ezeket a számokat. Az ápolóhiány abban nyilvánul meg, hogy miként tudják kezelni a gépre került, de jó túlélési eséllyel bíró betegeknél felmerülő komplikációkat.

Szakmány Tamás úgy látja, az orvosok mellé ápolási szakszemélyzetre van szükség – nővérekre, fizioterapeutákra, dietetikusokra – ahhoz, hogy Magyarországon hasonló halálozási mutatókat lehessen elérni, mint Ausztriában vagy Németországban.

„Az ápolási munka az intenzív osztályon a legjelentősebb faktora annak, hogy milyen lesz a kimenetel. Ha bárki a magyar egészségügyben újabb ápolókat tudna bevonni, ezzel tudnák a legnagyobb sikert elérni” – zárta szavait a professzor.

Nézzék meg a teljes beszélgetést! Szakmány Tamást a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ápoló egészségügyi ellátás hiány járvány koronavírus lélegeztetőgép Szeged Televízió Téma Szakmány Tamás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés