Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 15. 14:31

Nyakunkon a járvány, mégis ugyanannyit költünk idén ajándékokra, mint tavaly

A tavalyival nagyjából megegyező összeget, átlagosan 58 ezer 600 forintot terveznek karácsonyi ajándékok vásárlására költeni a magyarok – derül ki egy friss felmérésből. Az ajándékokért a többség érintésmentesen, bankkártyával fizet majd, a vásárláskor pedig idén jelentősen nagyobb a webáruházak szerepe.

Hirdetés

Az elkölteni szándékozott összeg ugyan változatlan, de átlagosan egy ajándékkal többet terveznek a válaszadók a karácsonyfa alá tenni, ugyanis hét személyt lepnek meg.

A karácsonyi ajándékok kiválasztásánál a huszonévesek jellemzően gondosan eltervezik, kinek mit szeretnének venni, és listával indulnak el vásárolni, de közöttük nagyobb arányban jellemző az is, hogy az interneten és az üzletekben nézelődve döntik el, kinek mit vesznek pontosan.

A reprezentatív kutatást a Budapest Bank megbízásából az Ipsos Instant Research végezte a 18 évnél idősebb magyar lakosság körében.

Az idősebb generációk esetében már gyakrabban fordul elő, hogy vagy nem tudják, mit szeretnének venni, így spontán döntenek, vagy egyszerűen megkérdezik a megajándékozandó személy, mit is szeretne pontosan.

A megkérdezettek 67 százaléka 3-4 héttel az ünnepeket megelőzően – vagy még ennél is korábban – elkezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, igaz, továbbra is a nőkre jellemző, hogy több időt szánnak erre.

A szuper- és hipermarketekben idén kevesebben vásárolják meg az ajándékokat, azonban a hazai webáruházak népszerűsége jelentősen, 52 százalékról 71 százalékra nőtt, ahol elsősorban elektronikai termékeket vesznek. 

Idén az ajándékokért 64 százalék érintésmentesen, bankkártyával fizet, a készpénzes fizetés a második helyen áll, mivel csupán 53 százalék preferálja ezt a fizetési eszközt.

Az ünnepi kiadásokra a lakosság harmadának jellemzően nem kell külön spórolnia. A megkérdezettek kifejezetten erre a célra félretett pénzüket, általános megtakarításukat, vagy éppen aktuális fizetésüket használják a költségek fedezésére, de 51 százalékuk tervez valamilyen hitelt is igénybe venni, hogy finanszírozzák a bevásárlásaikat. Aki hitelkártyáját is használja fizetéskor, jellemzően úgy számol, hogy 36 ezer forintot használ fel a hitelkeretéből.

Az idei évben kétszer annyian tervezik felhasználni a teljes hitelkeretüket az ünnepi készülődés során, mint 2019-ben, míg 45 százalék csupán a hitelkerete egy kisebb részét tervezi igénybe venni.

A hiteltörlesztés kapcsán a megkérdezettek 45 százaléka biztos benne, hogy a karácsonyi bevásárlás után határidőre vissza fogja tudni fizetni a felhasznált hitelkeret teljes összegét, és a tavalyi évhez képest többen vannak azok a válaszadók (32 százalék), akik igyekeznek csupán annyit költeni, amekkora összeget biztosan vissza tudnak majd fizetni határidőre.

A koronavírus-járvány elleni védekező intézkedések már olyannyira az emberek mindennapjainak részévé váltak, hogy az ünnepi készülődéskor is figyelembe veszik az előírásokat és óvatosak. A megkérdezettek 42 százaléka annak érdekében, hogy elkerülje a tömeget, online tervez vásárolni, és házhozszállítást kér, ezzel is csökkentve az érintkezést.

A válaszadók 24 százaléka felelte, hogy részben változtat a szokásain, és bizonyos termékeket online, másokat pedig személyesen az üzletekben vásárol meg, míg 16 százalék nem tervez változtatni az ünnepeket megelőző bevásárlási szokásain, viszont igyekszik kevésbé forgalmas időszakokban ellátogatni a bevásárlóközpontokba.

A családi összejöveteleket a válaszadók harmada csupán szűk körben tervezi megtartani, személyesen nem is látogatnak meg minden családtagot. A megkérdezettek 30 százaléka még bizonytalan és nem tervez előre, majd az utolsó pillanatban fog döntést hozni a járványhelyzet függvényében arról, mekkora körben találkozzon szeretteivel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ajándék felmérés karácsony vásárlás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés