Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • 64 ezer fényfüzérről mondta azt a fogyasztóvédelem, alkalmatlan karácsonyi díszkivilágításra
Színes 2020. december 15. 10:20

64 ezer fényfüzérről mondta azt a fogyasztóvédelem, alkalmatlan karácsonyi díszkivilágításra

Két konténernyi veszélyes karácsonyi égőt tartóztatott fel a vámhatáron a piacfelügyelet. A laboratóriumi vizsgálaton további 32 féle, kereskedelmi forgalomban kapható díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék bukott meg. Némelyik izzósor akár hat-hét szempontból is alkalmatlan a biztonságos használatra.

Hirdetés

A fogyasztóvédelem az emberek egészségének és a családok vagyonának megóvása érdekében fokozottan ellenőrzi a díszvilágítási füzéreket és a dekorációs célú világítástechnikai termékeket. A karácsonyi kínálat minden évben újabb árucikkekkel bővül, folyamatosan változó kihívások elé állítva a gyártókat és a hatóságokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén ötvenhét különböző fajtájú, hálózati feszültségről működő díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzését végezte el. A tavalyi tizenöt százalékkal szemben 2020-ban a gyártmányok több mint harmada felelt meg az előírásoknak.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma 53 féle, kereskedelmi forgalomban árusított és négy típusú, vámkezelésre váró díszvilágítási füzért és dekorációs célú világítástechnikai terméket vizsgált meg. Az országhatáron feltartóztatott több mint 64 ezer fényfüzér kivétel nélkül áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek bizonyult.

A kifogásolt termékek esetében többnyire nemcsak egyetlen hiba fordult elő, hanem akár hat-hét is. A legjellemzőbb esetben a vezetékeket nem rögzítették megfelelően a központi egységbe, így azokat kisgyermekek is könnyen kihúzhatják, kicsavarhatják. Gyakran ajánlottak kültéri használatra olyan füzéreket, amelyeket nem láttak el beázás elleni védelemmel. De megesett az is, hogy amerikai csatlakozódugóval szerelt tápegységet tartalmazott a csomag. A feltárt hiányosságok áramütést vagy tüzet okozhatnak, így életveszélyesek.

A tételes terméklistát itt böngészheti.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fogyasztóvédelem Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM karácsony fényfüzér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés