Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. december 14. 22:50

Lednitzky András Zsidó Közösségért díjat kapott

A Szegedi Zsidó Hitközség nyugdíjba vonult elnöke vasárnap online díjátadón kapta meg az elismerést.

Hirdetés

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) hagyományosan hanuka ünnepe idején adja át éves díjait, így tettek idén is, ezúttal azonban a járványhelyzet miatt online díjátadót tartottak. A rendhagyó ünnepségen a Dohány utcai zsinagógában ismertették a díjazottakat és olvasták fel laudációjukat, majd a kitüntetekkel Dési András újságíró beszélgetett online.

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség korábbi elnöke Zsidó Közösségért díjat kapott, aki Kirschner Péter laudációja szerint a hitélet és a zsidó közösség megújítása mellett azzal érdemelte ki az elismerést, hogy Szeged gazdag kulturális életében helyet és teret talált a zsidó kulturális hagyományoknak, ezzel igazolva, hogy jelentős zsidó kulturális élet lehet Budapesten kívül is.

A méltatás a többi között a szegedi zsinagógában rendezett koncerteket, a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált emeli ki Lednitzky András 23 évig tartó hitközségi elnökségének örökségeként.

Az alábbiakban a laudáció teljes szövegét változtatás nélkül közöljük.

„A hetedik te magad légy…”
Lednitzky András a Szegedi zsidó Hitközség nyugdíjba vonult elnöke

Talán mindegyik vidéki hitközségi elnökről elmondhatjuk, gazdag zsidó múlt nehéz örökösei. Különösen így van ez Szegeden, ahol Lőw Lipót főrabbi, a szabadságharc tábori lelkésze, a magyar nyelvű prédikáció és az orgonával kísért istentisztelet legjelentősebb hazai meghonosítója, a modern zsidó tudomány első magyar képviselője határozta meg ezt az örökséget.
Mint a diófát ültető ember, úgy álmodta meg és telepítette a zsinagóga kertjébe Lőw Lipót egykori bibliai botanikus kertjét.

Hat egymást követő ciklus után Lednitzky András már nem vállalta a Szegedi Zsidó Hitközség elnöki tisztségét. A „hetedikben” korára, egészségi állapotára hivatkozva már maga akart lenni. Ezt azonban környezetében kevesen hiszik el neki. Továbbra is ő maradt Izrael Állam tiszteletbeli konzulja. De ennél is fontosabb, hogy abból a zsidó vallási és szellemi közösségből, amit a hitközségben és Szeged városában ő teremtett, nem lehet kilépni.

Számunkra különösen fontos, hogy a hitélet és a zsidó közösség megújítása mellett a Tisza parti város gazdag kulturális életében helyet és teret talált a zsidó kulturális hagyományoknak. Igazolva azt, hogy zsidó kulturális élet lehet Budapesten kívül is.
A tavasztól-őszig tartó zsinagóga koncertek, a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, mely zenei események mellett képzőművészeti, irodalmi, gasztronómiai rendezvényekkel gazdagítja a várost Lednitzky András 23 évig tartó hitközségi elnökségének örökségéhez tartoznak.

Azt kívánjuk, hogy még sokáig élvezze munkájának gyümölcseit, jó egészségben!

Kirschner Péter laudációja

Lednitzky András méltatása, majd a vele folytatott beszélgetés itt látható:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj elismerés kitüntetés Lednitzky András Szegedi Zsidó Hitközség zsidó zsidó kulturális fesztivál zsidóság vallás hanuka Magyar Zsidó Kulturális Egyesület
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés