Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 14. 19:34

Koronavírus-járvány: szerdától a legmagasabb készenléti szint lép életbe Londonban

Egy új vírusvariáns kezdett terjedni. A szigorítások által érintett területen nagyjából 9 millióan élnek.

Hirdetés

A koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú angliai készenléti rendszer legmagasabb szintje lép életbe szerdától Londonban és néhány környező megyében, miután

az utóbbi időszakban jelentősen megugrott az új fertőződések száma ezekben a térségekben.

Szakértői vélemények szerint ezt egy újonnan azonosított koronavírus-változat is okozhatja, bár a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a variáns nem veszélyesebb a koronavírus eddig ismert típusainál.

Az intézkedés alapján, amiről Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfőn tájékoztatta a londoni választókerületek alsóházi képviselőit, az érintett térségekben

  • be kell zárniuk a múzeumoknak,
  • a turistalátványosságoknak,
  • a zárt terű szórakozóhelyeknek,
  • a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek,
  • valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

Emellett a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában. A stadionokban rendezett sporteseményeket csak közönség nélkül lehet megtartani.

A kormány emellett azt kéri a legmagasabb készültségi szint hatálya alá sorolt területek lakóitól, hogy lehetőleg ne hagyják el azokat a térségeket, amikre az intézkedés vonatkozik, és ezekbe a térségekbe a máshol élők ne utazzanak be.

A boltok, a fodrászatok, az edzőtermek ugyanakkor nyitva maradhatnak, és a csütörtökön kezdődő téli szünetig az iskolákat sem zárják be.

A szerdán nulla órától életbe lépő szigorított korlátozás Londonra és a vele északról határos Hertfordshire, illetve a főváros keleti határában fekvő Essex megyék egyes térségeire terjed ki.

A szigorításoktól érintett országrészekben hozzávetőleg 9 millióan élnek.

Matt Hancock elmondta:

brit szakértők az elmúlt néhány napban a koronavírus új változatát azonosították, és az elsődleges vizsgálatok alapján nem kizárható, hogy a járvány délkelet-angliai terjedésének gyorsulását ez a variáns okozza.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

hasonló koronavírus-variánsokat az elmúlt hónapokban más országokban is kimutattak.

A brit kormány mindazonáltal értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) a Nagy-Britannián belül elsősorban Dél-Angliában észlelt új variáns azonosításáról, és az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) szakértői folyamatosan vizsgálják ezt a koronavírus-változatot a brit védelmi minisztérium Porton Down városában, Anglia délnyugati térségében működő vegyi és biológiai kutatóintézetében.

Matt Hancock hétfői alsóházi tájékoztatójában kiemelte:

a vizsgálatok alapján semmi nem utal arra, hogy ez a koronavírus-változat az eddig ismert variásnál nagyobb valószínűséggel okozna súlyos megbetegedést, és a legutóbbi egybehangzó klinikai szakértői vélemények szerint nagyon valószínűtlen, hogy ez a típus ne reagálna a koronavírus elleni oltóanyagokra.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a délkelet-angliai országrészekben azért volt szükség a járványkészültség soron kívüli szigorítására, mert ezekben a térségekben exponenciális ütemben emelkedik, egyes régiókban hétnaponta megkétszereződik a naponta kimutatott új fertőződések száma.

Hancock hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a múlt héten kezdődött és egyre nagyobb térségekre kiterjedő nagy-britanniai oltási kampány „elhozza a szabadulást a járvány igája alól”. Szerinte időbe telik azonban, mire az oltások hatása országosan érezhetővé válik, és addig ki kell tartani a korlátozások mellett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anglia betegség covid-19 Egyesült Királyság fertőzés járvány járványkezelés koronavírus London világjárvány vírus

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés