Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 14. 17:37

NAV: Ha lejár a diákigazolvány, fizetni kell az egészségügyi ellátásért

Hasznos infók diákoknak és volt diákoknak az adóhivataltól.

Hirdetés

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, december 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie

– hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

A NAV közleményében azt írta, a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-éig volt érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat.

„Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-ától (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Ez idén havonta 7 ezer 710 forint, naponta 257 forint”

– írta a NAV.

A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak a korábbi gyakorlattal ellentétben nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV egészségügyi szolgáltatási járulék beszedésére szolgáló számlájára, a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni.

A NAV szerint lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett a hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával más személy vagy szervezet fizesse meg.

A fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről további információ található a NAV honlapján.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: diákigazolvány diákok egészségügyi ellátás iskola NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal oktatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés