Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Elkészültek a mesterek a Siha közi bölcsődével, ez már a hatodik, de nem az utolsó megújuló gyermekintézmény
Szegeden 2020. december 14. 12:54

Elkészültek a mesterek a Siha közi bölcsődével, ez már a hatodik, de nem az utolsó megújuló gyermekintézmény

Képriport
Áprilisban kezdték a munkát, határidőre fel is újították a Siha közi bölcsődét: a 37 éves panelépületből csak a falak maradtak, minden mást kicseréltek. A gyerekek január első napjaiban költözhetnek vissza. A bölcsődefelújítási programot jövőre is folytatja az önkormányzat.

Hirdetés

– Négy év alatt ez már hatodik bölcsőde, ami teljes egészében megújult a városban – mondta a helyszínen Botka László polgármester, aki hétfőn megnézte az elkészült épületet. A gyerekek január 4-én visszaköltözhetnek a régi helyükre, amire valószínűleg rá sem fognak ismerni, úgy megszépült.

A polgármester elmondta, ennél a rekonstrukciónál is, akárcsak a korábbi beruházásoknál, törekedtek az energiahatékonyságra. Az elmúlt években a felújított bölcsődéknél, óvodáknál 65 százalékkal csökkent a távhő- és így a gázfelhasználás is. Az épületek tetejére szerelt napkollektorok a szükséges áram közel kétharmadát biztosítják.

A teljes beruházás 360 millió forintba került, amiből 314 milliót az Európai Unió Szegednek megítélt támogatási keretéből fizetett a város, 49 millió forintot pedig az önkormányzat biztosított.

Botka László: Fő szempont volt az energiahatékonyság (A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Iványi Aurél fotóit!)

– A bölcsődefelújítási program folytatódik – jelentette be Botka László. – Jövőre megkezdődik a Vitéz utcai bölcsőde felújítása, majd a lakossági igényeknek megfelelően Újszegeden, Marostő városrészben teljesen új bölcsőde épül.

A Siha közi beruházás során a HPQ Plus Kft. szakemberei hét hónap alatt hőszigeteléssel és új vakolattal vonták be a külső falakat. Korszerű nyílászárókra cserélték a régi ajtókat, ablakokat. Megújult a fűtésrendszer is: modernizálták az elavult hőközpontot, kicserélték a csöveket és a radiátorokat. A lapostető hő- és vízszigetelést kapott, valamint napelemeket helyeztek el rajta. Az épületeken kívül-belül korszerűsítették az elektromos hálózatot és a világítótesteket. Ezekkel a fejlesztésekkel csökken a bölcsőde energiafelhasználása, ráadásul az energia egy része megújuló forrásból származik majd, így kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, tisztábbá, egészségesebbé válik a környezet.

A fejlesztés során korszerűsítették a víz- és szennyvízhálózatot, illetve a csapadékvíz-elvezetést is. Járdákat építettek a kerítésen kívül és belül. Az épületek napfényes homlokzatára árnyékolókat szereltek. Az akadálymentesítés részeként rámpa épült a bejárathoz, a vakok és gyengénlátók számára vezetősávokat alakítottak ki, Braille-írásos irányjelző és tájékoztató táblákat helyeztek ki, a hallássérülteket indukciós hurokerősítő készülék segíti, a parkolóban pedig kijelölt helyük lesz a mozgáskorlátozottaknak.

– Az itt élő kisgyermekes családok már nagyon várták, hogy vissza költözhessenek a gyerekek a megújult épületbe. Az elmúlt években a Siha közben új parkolók épültek és a zöldterület is megújult, a bölcsődefelújítással pedig teljessé vált a terület rehabilitációja – mondta Ménesi Imre, a városrész önkormányzati képviselője. 

Király Sándorné, a bölcsődék igazgatóságának igazgatója elmondta, a megújult épületben 8 csoportban 96 kisgyereket tudnak majd fogadni az ünnepek után. Az apróságokat az elmúlt hét hónapban négy különböző helyre vihették szüleik, így a megszépült épület birtokba vételének mindenki nagyon örül.

2017 óta hat szegedi bölcsőde – a Cső, a Dobó, az Agyagos és a Gyík utcai, valamint a szentmihályi és a Siha közi – újult meg összesen 1 milliárd 380 millió forintból. Ebből 1 milliárd 140 millió forint származott uniós támogatásból és 240 millió forint önkormányzati forrásból.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió felújítás Siha közi bölcsőde Botka László Ménesi Imre önkormányzat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés