Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 14. 11:25 Forrás: MTI

Elektromos autókat gyártana a Mercedes Kecskeméten

Ötven milliárd forintos beruházással bővíti kecskeméti gyárát a Mercedes, a fejlesztés segítségével Magyarországon elsőként tisztán elektromos meghajtású autókat gyártanak majd, egy elektromos hobbiterepjárót.

Hirdetés

A beruházáshoz a magyar kormány 15 milliárd forint támogatást biztosít, a fejlesztéssel több mint 4400 munkahelyet tartanak meg.

Ez azt jelenti, hogy munkahelyenként közel 3 és fél millió forintot költ el a kormány.

A Mercedes a beruházás során karosszériaüzemet is épít, és megkezdi a kecskeméti gyár technológiai felkészítését a tisztán elektromos autók szériagyártására. A fejlesztés kulcsfontosságú az átalakuló autóiparban, mivel az elektromos autók térgyerésével minden autóipari központ, így Magyarország helyzete is bizonytalanná vált az utóbbi években.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén azt monda: az ország autóipara Európa és a világ autóiparának zászlóshajója is, a klasszikus autóipari időszakot tekintve most nagy lépést téve afelé, hogy az elektromos autók gyártásában is hasonló pozíciót töltsön be a jövőben.

A miniszter szerint akármilyen irányba megy a világ autóipara, akármilyen ütemben, a kecskeméti gyár és gyártás sorsa biztosított. Mindez tovább erősíti a magyar-német gazdasági együttműködést, a németek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, az összes külföldi beruházás egyötöde Németországból érkezett. Fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon működő német cégek 60 százaléka szerint javulni fog jövőre az üzleti helyzete, ami a járványhelyzetben biztató várakozás.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: Kecskeméten fogják gyártani az EQB, azaz a tisztán elektromos meghajtású autót, amelynek 2021 utolsó negyedévétől kezdődhet a sorozatgyártása. Az új modell világpremierje jövő tavasszal lesz. Az idén márciusban bejelentett új présüzem pedig 2022-ben megkezdi működését a közlése szerint.

A kecskeméti gyár 4400 dolgozójának kiemelkedő teljesítménye miatt esett a konszern választása ismét a kecskeméti gyárra, amelynek ezzel a vállalaton belül még fontosabb szerepe lesz.

Wolff felidézte: tavasszal egy hónapra leállították a gyártást a járvány, és az alkatrész-beszállítás akadozása miatt. Az április végéig tartó kényszerszünetben számos védelmi intézkedést vezettek be, augusztus óta újból teljes üzemmel gyártanak.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere azt mondta: örömöt és büszkeséget éreznek az újabb beruházás miatt, amely több száz új munkahelyet teremt, valamint közel ötezer család jövője lesz kiszámíthatóbb és biztonságosabb. Az új gyárban a jövő autóit fogják gyártani, ebben Kecskemét lesz és marad egy jó darabig az első. A Mercedest korrekt és hűséges szövetségesnek nevezte, amelyre a nehezebb időkben is számíthatnak. A kormány az első pillanattól kezdve támogatta a beruházás megvalósulását, a fontos versenyt csak így sikerült megnyerni.

A kecskeméti gyárban 2019-ben mintegy 190 ezer Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2019-ben közel 3,7 milliárd eurós forgalmat ért el, amely az előző évhez képest 2,7 százalékos növekedést jelent.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elektromos autó Kecskemét Mercedes elektromos SUV Mercedes elektromos hobbiterepjáró Mercedes EQB Szijjártó Péter Cate Blanchett Christian Wolff Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés