Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 14. 09:28

Koronavírus: sokan meghaltak, de már látszik a korlátozó intézkedések hatása

Az elmúlt 24 órában meghalt 165 beteg, és újabb 3470 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járványról tájékoztató kormányzati honlapon azt írták:

  • 283 ezer 870-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytaké 7130-ra emelkedett, a gyógyultak száma 82 ezer 546.
  • Az aktív fertőzöttek száma 194 ezer 194.
  • Kórházban 7667 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 43 ezer 966-an vannak, a mintavételek száma 2 millió 320 ezer 419-re emelkedett.

A kihirdetett védelmi intézkedések: a kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés is január 11-ig fennmarad.

A szentestére vonatkozó szabályokról december 21-én döntenek, az esti kijárási tilalom december 31-én azonban érvényben lesz.

A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a www.vakcinainfo.gov.hu honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasok számára a posta már elkezdte kézbesíteni azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

A vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első és második köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozóknál. A héten a gyorstesztelés a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóival folytatódott, ennek eredményét jövő héten összegzik. Az egészségügyi és szociális dolgozók tesztelése szintén folytatódik, ez esetben az intézmények maguk szervezik a tesztelést, amelyhez a kormányhivatalok biztosítják a gyorsteszteket.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rendben, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendben működnek.

Az operatív törzs jelenleg 136 óvodában egy-egy csoportot, 59 óvodában és 32 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, és 342 iskolában egy-két osztályt, 25 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Magán- és családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.

Csongrád-Csanád megye: 206 új fertőzött egy nap alatt

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (56 ezer 312) és Pest megyében (36 ezer 231) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (17 ezer 254), Borsod-Abaúj-Zemplén (16 ezer 608), Hajdú-Bihar (15 ezer 795) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (14 ezer 269). Bács-Kiskun megyében 12 ezer 568, Csongrád-Csanád megyében 12 ezer 468 fertőzött van. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (5278).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus statisztika halálozás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés