Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 13. 10:53 Forrás: Szegedi Tükör

Megmagyarázni 2020-at – Cservenák Zoltán jegyzete

Nehéz év az idei, és félve írom le, hogy nincs még vége.

Hirdetés

Számomra azért is érdekes 2020, mert már biztos, hogy ez lesz életem egyik legszebb éve a kisfiam születése miatt, akármi történt eddig, vagy történik ezután. Furcsa érzés az a kettősség, ahogyan a hozzám hasonló helyzetben lévők viszonyulhatnak ehhez az évhez. A földöntúli boldogság mellett elviselni a stresszt, a viszonylagos bezártságot, a szabadság hiányát, együtt érezni másokkal a végtelen fájdalmat, amit a járvány és a rokonok, barátok elvesztése okoz – az érzelmek furcsa keveredését eredményezi az emberben.

Aztán ott csöng a fülemben a kioktató, pikírt megjegyzés a kormány embereitől: mi, akik nem vagyunk vírusszakértők, járványügyisek, ne okoskodjunk, bízzuk a döntéseket azokra, akik értenek hozzá.

Emlékszem, az első hullám idején, mennyire óvatosan álltunk mi, sajtómunkások a járványhoz: percről percre figyeltük az operatív törzs sajtótájékoztatóit, szakértőket szólaltattunk meg, érdeklődtünk a klinikáknál, vártuk a válaszokat, a megoldásokat, bíztunk és hittünk is sok mindent. Aztán valami megváltozott. A szakértők egyre-másra féltek megszólalni, mert elkezdték látni a valóság és a kormányzati kommunikáció közötti szakadékot. A klinikák jobb esetben jelezték, hogy nem válaszolhatnak a kérdéseinkre, rosszabb esetben hallgattak. A járvány elleni védekezést irányító operatív törzs sajtótájékoztatója megkapta a jól megérdemelt idézőjeleit: nemhogy valódi válaszokat nem adtak a valódi kérdésekre, egy idő után már a kérdéseket is szelektálták. Hiába érdeklődtünk, hogy van-e elég orvos, van-e elég intenzív terápiás szakember, van-e elég lélegeztetőgép. Miért nem tesztelnek többet, hiszen ha valaki időben megtudja, hogy elkapta a vírust, akkor kevesebb embert fertőz meg? Így okoskodtunk, de valódi válaszok nem jöttek.

Csak kioktatás.

És eközben szépen lassan elkezdtek kibontakozni a járványkezelési módszerek politikai vetületei. Nemzeti konzultáció alapján meghozott járványügyi szabályok. Tessék? Milliárdos elvonások az önkormányzatoktól, miközben tízmilliárdok mennek propagandára és a haveroknak. Miért? Orvosok béremelése kétéves vezényléssel, munkaügyi korlátozásokkal. Tényleg most kell velük szkanderezni? A jogállamisági feltételek számonkérése miatt blokkolt eurómilliárdok. Most ez komoly?

Majd egyszer csak összeállt minden.

A populista járványkezelés, a még valamennyire autonóm önkormányzatiság cinikus módon történő pénzügyi ellehetetlenítése, az orvosok szájának befogása a megfélemlítéssel és az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal, az állandó háborús retorika és a folyamatos harc az Európai Unióval – mindezek a hatalom átmentéséről és bebetonozásáról szólnak, amellett, hogy alkalmas a hibák elfedésére, a megúszásra.

Amikor jöttek a járvány második hullámának tragikus adatai, a 150, 160 és 180 halottal naponta, az európai harmadik helyezések a friss halálozási számokban, akkor beindult a hazudozás, az átméricskélés, a mellébeszélés, a párhuzamos valóságok megteremtése. A Gulyás Gergely-félék a mai napig el akarják hitetni velünk: ők úgy kezelik a járvány második hullámát, és úgy kell értékelni a döntéseket, hogy közben a márciusi adatokkal is számolnak a statisztikában. Az elmúlt hetek adatairól hallani sem akarnak, szerintük az összképet kellene nézni. Tessék mondani, kapok én gyógyszert a patikában azért, mert tavasszal még volt nálam pénz? Ugye, nem.

Fájdalmas év volt 2020, mégis emlékezetes és sok tekintetben csodálatos. Ránézek a kisfiamra, és eszembe jut: most mindent úgy kell csinálni, hogy neked, fiam, meg tudjam magyarázni egyszer ezt az egészet.

Ezt kívánom a döntéshozóknak is!

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cservenák Zoltán járvány jegyzet koronavírus pandémia Szegedi Tükör vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés