Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 11. 21:53 Forrás: telex.hu

Fogy a tábor a zászló alól

Augusztus és december között a Fidesz támogatottsága a választókorú népesség körében 36-ról 30 százalékra esett. Ez félmillió választó jelent. – mindez a ZRI Závecz Research Intézet decemberi pártpreferencia-vizsgálatából derült ki.

Hirdetés

A legnagyobb veszteséget a Fidesz-KDNP a diplomások körében szenvedte el, ott 46-ról 27-re esett a támogatottsága. Szintén sokan fordultak el Budapesten és a megyeszékhelyeken is a kormánypártoktól. A fővárosban 34-ről 23-ra, a vidéki nagyvárosokban pedig 36-ról 23-ra csökkent a támogatók aránya. A 30 év alattiak körében is 11 százalékos a gyöngülés, itt 33-ról 22-re csökkent a támogatottságuk.

Az együttműködésre hajlandó hat ellenzéki pártnak a támogatottsága változatlanul 34 százalék körül van. A legerősebb a Demokratikus Koalíció, támogatottságuk 11 százalék, csakúgy mint novemberben. A Momentum, és a Jobbik továbbra is 6-7 százalék körül áll, ezek az arányok sem nagyon változtak. Ugyan csak nem változott az LMP és a Párbeszéd támogatottsága, maradt 2 százalékon, csakúgy, mint a Kétfarkú Kutyapárté. Az MSZP egy százalékot tudott javítani az eredményén, jelenleg 6 százalékon áll. A Mi Hazánk támogatottsága továbbra is csak 1 százalék. Azok, akik nem választottak maguknak pártot, 32 százalékot képviselnek.

Pártpreferencia alakulása az elmúlt három hónapban a választókorú népesség körében
Forrás: zaveczresearch.hu​​​​​

A biztos választók körében a Fidesz vezet 45 százalékkal, a második helyen 19 százalékos támogatottsággal a DK áll. A Momentum és a Jobbik itt is fej-fej mellett áll, 10-10 százalékkal. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók csoportjában, Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot.

Az ezerfős adatfelvételt a Szájer-ügy kirobbanásának napjaiban végezték a felnőtt lakossága körében, így ebben a mérésben az ügy hatásai még aligha érzékelhetők. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a politikusokat érintő kellemetlen ügyek, vagy botrányok hetek múltán érik el és esetleg befolyásolják a széles közvéleményt.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: DK Fidesz közvélemény-kutatás LMP Magyar Kétfarkú Kutya Párt Mi Hazánk Mozgalom Momentum MSZP Párbeszéd Závecz Research
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés