Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 11. 13:07

Darabra vesszük a fenyőt – majd: a többség még csak nézelődik

Képriport
Elfoglalták a fenyőárusok a Mars téri piacot: vannak gyönyörű karácsonyfajelöltek Zala és Somogy megyéből, meg Sándorfalváról is. Az egyik árusnál egy jótékonysági akcióban is részt vehetünk pusztán csak azzal, hogy veszünk egy fát.

Hirdetés

Azt gondolnánk, korán van még karácsonyfát vásárolni. De vannak már, akik megvették – elsősorban a gyökeres, földlabdában árult fenyőkre igaz ez. A vágott fákból is kelt már el néhány, de ezek iránt még csak jellemzően érdeklődnek a szegediek. A megkérdezett fenyőárusok három helyről

  • Zala megyéből,
  • Somogy megyéből
  • és Sándorfalváról

hozzák a fenyőt, van, aki viszonteladó, és van, aki őstermelő, évtizedek óta ezzel foglalkozik – mert megörökölte a fenyőzést, vagy mert muszáj volt annó valamit csinálni, miután elbocsátották, és ebbe vágott bele.

Fenyők, amerre a szem ellát! Nézze meg Szabó Luca galériáját a Mars térről!

Jónásné Tünde őstermelőként árul évtizedek visszajárva Szegedre. A horvát határ mellől, Zákányból, Somogy megyéből hozza a fát. A település azonban nemcsak a fenyők miatt érdekes, a vasútbarátok azért rajonganak érte, mert Zákány vasútállomása nem a falu, hanem Gyékényes, a szomszéd település „nevén van”, a községnek csak egy vasúti megállóhely jutott „alanyi jogon”. De most vissza a sínek mellől a fenyőerdőbe!

Tünde elmondta, évek óta nem lehet árat emelni, képtelenség lenne drágábban eladni a fát, amelyet darabra vásárolunk meg, ez is lassan hagyomány, hogy nem lemérik centire „pontosan”. És az is rutinná volt, hogy kihozzuk a karácsonyfatalpat a Mars térre, és itt „felhúzzuk” a fára – megspórolva így jó pár karácsonyi rémtörténetet, veszekedést.

Az árakat a fenyőfáknál is a multik fagyasztják, sok árus megjegyezte, a barkácsláncokkal már most is képtelenség versenyezni, egyszerűen esélyük sincs arra, hogy versenyre kelljenek az áraikkal.

De mennyi az annyi?

Földlabdás fenyőt mérettől függően 5-7000 forinttól vehetünk meg, egy vágott fenyő szintén mérettől függően akár 15 ezer forint is lehet – ezek jellemzően két méter fölötti fák.

Az árusok között van, aki jótékonykodik is: a Facebook elindult egy Angyalfa nevű oldal, a készítői kinn vannak a Mars téri piacon, ha náluk vásárolnak fenyőt, akkor a fa árából 500 forintot az Értünk – Szegedi Csecsemőotthoni Alapítvány kap meg.

Videónk is van! Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását!

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fenyő fenyőfa Mars tér Mars téri piac piac Szegedi Karácsonyi Hetek Szegedi Városkép és Piac Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés