Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 11. 10:13 Forrás: G7

Több évtizedes csúcson van a halálozás Magyarországon

A második világháború óta kevés olyan időszak volt, amikor többen haltak meg Magyarországon, mint az elmúlt néhány hétben. Ez a szomorú trend pedig egyelőre nem látszik megfordulni.

Hirdetés
Hirdetés

A G7 részletes elemzést készített az elmúlt 50 év magyar halálozási statisztikáiból. Az elhunytak aránya az év 37. hetéig, vagyis nagyjából szeptember elejéig az elmúlt öt évtized átlaga alatt maradt, a második hullám felfutásával azonban azóta is meredeken emelkedik.

A halálozásoknak egyébként is megfigyelhető egyfajta ciklikussága. A hideg, téli hónapokban és az influenza-szezonban rendszerint többen halnak meg, mint nyáron.

Azonban 1970 óta nem hunytak el annyian novemberben Magyarországon, mint idén.

Az is aggasztó, hogy ez a többlethalálozás meredekebben növekszik, mint a koronavírus okozta halálozások száma.  A november 15-ével befejeződő héten hivatalosan 659 áldozata volt a koronavírusnak, de az ilyenkor szokásosnál 1252-vel többen haltak meg. Ez több dologgal is magyarázható:

  • Nem biztos, hogy tudunk minden covid okozta halálesetről – lehet, hogy hivatalosan mást jelöltek meg a halál okaként, talán nem is vettek mintát az elhunyttól, így nem volt igazolt fertőzött.
  • Az egészségügy túlterheltsége, esetleg az emiatt elmaradó beavatkozások szintén hozzájárulhatnak a halálozások számának növekedéséhez. 

A G7 számításai szerint, ha folytatódik az eddig megfigyelt trend, akkor az előző héten már közel 4500 halálozás lehetett, a járvány áldozatainak száma pedig 10 ezer fő fölött járhat.

Ha ezeket az értékeket népességarányosan nézzük, akkor globálisan is kiemelkedő a magyar halálozás – a lap által készített grafikonon csak Bulgária és Szlovénia előz meg minket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás járvány járványkezelés koronavírus statisztika

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés