Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 10. 12:55

Szputnyikra várva – Lakner Zoltán jegyzete


Hirdetés

Nem éri meg a forraltborozás a napi 590 halottat – mondta tőle szokatlanul szenvedélyes beszédében Merkel kancellár a német parlamentben, arra utalva, hogy nemcsak a járvány miatti korlátozások fenntartására, de még azok szigorítására is szükség lehet az adventi időszakban. A németnél a magyar halálozási adatok lakosságszámra vetítve sokkal rosszabbak, a hazai kormány mégis lebegteti a karácsonyi részleges feloldást – holott éppen most hozott döntést arról, hogy maguk a korlátozások január 11-éig érvényben maradnak.

Ilyenkor mindig érdemes leírni, hogy épeszű ember nem szereti, mi több, tiszta szívből utálja a lezárásokat, amelyek sokak megélhetését veszélyeztetik és mindannyiunk emberi kapcsolatait, hétköznapi szokásait, mentális állapotát sújtják. Ennél már csak két nagyobb veszély van, az, ha emberek halnak meg a Covid miatt, és az, ha ez a helyzet az elkerülhetetlennél hosszabb ideig kitolódik.

Nem lévén virológus, nem kezdek adatelemzésbe – elég sokan űzik ezt amatőr szinten a nyilvánosság előtt –, de azt kimondhatjuk, hogy a kormány által közölt adatok teljesen hasraütésszerűek, a tényleges adatok a hivatalos szervek számára is követhetetlennek tűnnek, és ami most a platón van, az nem a járványgörbe, hanem az egészségügyi rendszer teljesítőképessége. A tesztkapacitások hiányosak, a hatósági nyilvántartások akadoznak, a halmokban álló lélegeztetőgépek raktárban porosodnak. A kormányzati intézkedésekkel nem az a gond, hogy nem elég szigorúak, hanem az, hogy jó részüknek semmi értelme. Az ingyenes parkolás, a félig-meddig létező vásárlási idősáv, a településekre testált maszkviselési szabályozás egy végtelenül buta és gyáva kormány képét festi elénk, amely nem mer dönteni, magára hagyja az embereket, viszont képtelen arra, hogy adekvát szabályozásokat alkosson. Ami most történik, az a korlátozásra elég, de a helyzet javítására nem. Ezért húzódhat el sajnos a mostani felemássá lett élet a kelleténél tovább.

A kormány legfőbb gondja ugyanis ebben a helyzetben, hogy a teljesen használhatatlan államigazgatás helyett a hétköznapi élet fenntartásán dolgozó önkormányzatoktól pénzt vegyen el, és a legpitiánerebb módon szívassa őket – amivel a járvány egészségügyi és mentális átvészelésének esélyét súlyosan rontja.

Ami a gazdasági válságot illeti, a KSH fél év elteltével merte bevallani, hogy júniusban valójában 400 ezer volt a munkanélküliek száma, holott az már az első hullám utáni regenerálódás periódusa volt. Mint ahogy korábban azt is kénytelenek voltak közzétenni, hogy a nyári belföldi turizmus rekorddöntögető volta is csupán legenda – azaz propaganda – volt. Kifutott az amúgy is katasztrofálisan bürokratikus bértámogatási program, és úgy esett darabjaira a költségvetés, hogy abból sem a kisvállalkozások, sem a háztartások, vagyis a családok nem kaptak támogatást, készpénzt, hogy ne kerüljenek ebek harmincadjára. Ennek pedig az lett volna az értelme, hogy ne kerüljön negatív spirálba a fogyasztás és ezáltal a gazdaság egésze.

Ilyen körülmények között minden reményünket az uniós pénzekbe és a vakcinába vethetjük. Az európai helyreállítási alapból érkezik majd forrás, mégpedig a kormányfő által rendre elhazudott módon vissza nem térítendő támogatás is. A vétót visszavonni megérte, csakis ez érte meg a kormánynak, mert így rendelkezésére áll majd pótlólagos pénz a kampányidőszakban. Hogy ez elég lesz-e a gazdaság felpörgetésére, ha a pénzt hülyeségekre költik, az kérdés. Mint ahogyan az is kérdés, hogy mindennek mekkora a tényleges politikai kockázata a kormány számára: ennek megválaszolása nagyrészt az ellenzéken kellene, hogy múljon.

A vakcinát illetően a kormánynak az a legfontosabb, hogy bebizonyítsa, az EU al-kal-mat-lan. Ezért csencselünk az orosz vakcinával – amiről egy kutatás azt mutatta, hogy csak a magyarok ötöde kér belőle –, és azt is próbálja bebizonyítani a kormány, hogy az EU hibája, hogy a Pfizer-vakcinát a britek hitelesítették elsőként. Pár nappal később a kormány rájött, hogy ez nemzeti hatáskör, ezért gyengítette a hazai gyógyszer-törzskönyvezés szabályait, holott mindeddig büszkék voltunk a hazai minőségbiztosításra. Így se lehet majd fűt-fát bejegyezni, de a vakcinák behozhatók lesznek, ha azokat már uniós, illetve az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokban, és külön nevesítve Nagy-Britanniában alkalmazzák. Tényleg csak a móka kedvéért megjegyezzük, hogy a szuverenitásról beszélő magyar kormány ezen a ponton más országok hatósági döntéseinek teszi ki magát. Magához a Pfizer-vakcinához ettől még egyébként nem lesz könnyebb hozzájutni, nem a papír hiányzik ugyanis, hanem a kereslet és a sorban állás hatalmas. Ezt az oroszok nagyvonalú felajánlása sem kompenzálja, miszerint három-ötezer magyar állampolgár vehet részt a Szputnyik V tesztelésben (!). Közben teljes a káosz azzal kapcsolatban, hogy mindenki maga választhat-e magának vakcinát – ami nonszensznek tűnik – vagy sem, a kormány a sajtót hazugozza azért, mert az egymás mellé teszi az egymásnak ellentmondó hivatalos nyilatkozatokat.

Végső soron éppen a hozzájutás kalkulálható nehézségei miatt lenne szükség átlátható, értelmes, józan, felelős járványügyi és gazdasági intézkedésekre, hogy a vakcina eljöveteléig kibírjuk valahogy.

Igaz, ehhez legelőször is felelős kormányra lenne szükségünk.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Angela Merkel járvány jegyzet koronavírus Lakner Zoltán Németország pandémia vakcina védőoltás vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés