Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A járvány miatt sok lakás van az albérleti piacon, tovább csökkennek az árak, de Szeged most egy kicsit kakukktojás
Szegeden 2020. december 10. 10:25

A járvány miatt sok lakás van az albérleti piacon, tovább csökkennek az árak, de Szeged most egy kicsit kakukktojás

Rekordszámú kiadó lakás van az országban, évek óta nem volt ilyen olcsó az albérlet. A fővárosi átlagos bérleti díj 135 ezer forintra, többéves mélypontra süllyedt. A legtöbb egyetemi városban is estek az árak. Szegeden viszont most százötvennel kevesebb lakást kínálnak bérbeadásra, mint szeptemberben, és ez az árakon is meglátszik.

Hirdetés

Országszerte jelenleg 25 ezer 416 kiadó lakáshirdetésből válogathatnak a bérlők. Az Ingatlan.com adatai szerint az elmúlt öt évben nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában.  

Az országon belül a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás. Budapesten is csúcsra ért a kínálat december elején: több mint 18 ezer 800 kiadó ingatlanhirdetés elérhető el jelenleg.

A kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypont.

A legtöbb egyetemi városban is kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de a Tisza-parti városban az elmúlt hetekben megálltak az árak, mert jelentősen csökkent a kínálat.

Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben pedig 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel korábban.

Szegeden az Ingatlan.com portál szerint jelenleg a lakástulajdonosok és ingatlanközvetítők 461 kiadó ingatlanhirdetésben kerestek bérlőt. Míg július elején a weboldalon 512 szegedi albérlet közül választhatnak azok, akik fedelet keresnek a fejük fölé, szeptemberben már 611 ajánlat között böngészhettek. Mára azonban 150 ajánlattal csökkent a városban kiadó lakások száma, és ez az árakon is meglátszik, a bérleti díjak korábbi csökkentése megállt, sőt…

A legdrágábban jelenleg egy Korányi fasori 120 négyzetméteres téglalakásba lehet beköltözni, a háromszobás bérleményért havonta 499 ezer forintot kell majd fizetnie a luxusigényekre vágyó bérlőnek. Emellett természetesen még a rezsiért is külön kell fizetnie. Aki a tiszai panorámára vágyik, annak előtte kéthavi, azaz egy millió forint kauciót is le kell tenni. Mindezért cserébe a főbérlő még azt is kiköti, hogy kisállatot tartani és dohányozni sem lehet a luxusingatlanban.

A legolcsóbban egy Damjanich utcai 36 négyzetméteres, egyszobást téglalakást kínálnak jelenleg kiadásra.

A jó állapotban lévő lakásért havi 55 ezret kell majd fizetnie a leendő bérlőnek, miután kicsöngette a kéthavi kauciót. Az egyedi fűtésű ingatlanhoz a közelben akár garázs is bérelhető a hirdetés szerint, de a szobát saját bútorral kell berendezni. A konyha viszont gépesített, bútorozott. A rezsiköltséget havi 20 ezer forintra becsüli a tulajdonos, amihez 8650 forint közös költség is társul.

Ötvenötezer forint alatt legfeljebb egy szobát és egy ágyat lehet bérelni, főbérlővel vagy lakótársakkal. A legolcsóbb ágyra járásért is legkevesebb 21 ezret kell most fizetni havonta egy Jósika utcai lakásban.

Szegedi albérletárak (Forint/hó + rezsi)
Rókusi körút           54 m² / 1+2 szoba             75.000.-
Korányi fasor        120 m² / 3 szoba                499.000.-
Sajka utca                77 m² / 2 szoba                 270.000.-
Damjanich utca      36 m² / 1 szoba                   55.000.-
Victor Hugo utca    80 m² / 2 szoba                190.000.-
Károlyi utca             40 m² / 1 szoba                 150.000.-
Pillich Kálmán u.    71 m² / 2 szoba                 130.000.-
Tábor utca               42 m² / 1+1  szoba            100.000.-
Roosevelt tér           36 m² / 1+fél szoba           85.000.-

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: albérlet ár ingatlanpiac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés