Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 9. 22:34

Gémesi György: önkormányzati alapjogot sért, hogy a kormány megtiltotta az adóemelést a településeknek

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi ülése előtt tartott sajtótájékoztatón Gémesi György elnök azt is mondta: „több mint barátságtalan” volt a kormány azon döntése, hogy elvette a helyi adók emelésének lehetőségét az önkormányzatoktól.

Hirdetés

Gémesi György, aki Gödöllő polgármestereként vezeti a Magyar Önkormányzatok Szövetségét, elmondta, közös javaslat is készülhet a kormányzat részére, hogy milyen megoldásokat lehet bizonyos adónemek kiváltására biztosítani. Példaként említette, hogy 

egy javaslat lehet a személyi jövedelemadó önkormányzatoknak való visszaadása, amely korábban már létezett.

A MÖSZ támogatja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéhez hasonlóan azt, hogy az önkormányzatok forduljanak az Alkotmánybírósághoz, és megfelelő formában érvényesítsék az érdekeiket, hogy adott esetben élhessenek bizonyos adónemekkel, amelyek nem a lakosság és a kisvállalkozások terheit növelnék.

Nyirati Klára (Sikeres Bajáért Egyesület) Baja polgármestere arról beszélt, hogy a kormány önkormányzatokat érintő pályázati politikájával bizonyos településeket büntet. 

„A cél a nem fideszes önkormányzatok kivéreztetése”, ellehetetlenítése. 

Hozzátette: járvány van és elviszik a bevételeiket, az önkormányzatok pedig számtalan többletfeladatot kénytelenek ellátni.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott: A túlélés költségvetése lesz a 2021-es fővárosi büdzsé. 

A főváros nettó befizetője lett a központi költségvetésnek – jelentette ki a főpolgármester. Azt mondta: az előző főpolgármester, Tarlós István idején a főváros által kapott támogatásokból és a befizetett adókból egy pozitív, 11 milliárd forintos mérleg jött ki, ez 2021-ben mínusz 6 milliárd forint.

Hozzátette: „Ahhoz, hogy 2021-et túléljük (...), a pénzügyi tartalékainkat szinte teljes mértékben fel kell élnünk”.

Ez azt jelenti, hogy 2022-ben vagy a kormány hozzáállása változik meg Budapesthez, vagy a kormány. Valamelyiknek változnia kell, mert különben a főváros 2022-ben már nem tudja biztosítani a közszolgáltatásokat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Karácsony Gergely önkormányzat Gémesi György Magyar Önkormányzatok Szövetsége
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés