Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 8. 15:29

Ismét lehet felújításra szoruló belvárosi bérlakásokra pályázni

Hamar népszerű lett az IKV Zrt. tavaly indult akciója: felújításra szoruló lakásokra hirdetnek pályázatot, a nyertes a beköltözés előtt saját ízlése és lehetőségei szerint varázsolhatja újjá a meghirdetett – zömében belvárosi – lakást, majd a felújítás költségét visszakapja és lakbért fizet.

Hirdetés

Újabb húsz belvárosi ingatlan költségelven történő bérbeadásáról döntött a hét elején a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága.

Az értékesítésre váró ingatlanok jelen állapotukban nem adhatók bérbe, mert nem lakhatók, alapos felújításra szorulnak. Az évek óta üresen álló lakásokat az önkormányzat nem tudná gazdaságosan felújítani, ezért inkább meghirdetik olyan bérlőknek, akik hajlandók anyagilag is áldozni a korszerűsítésre.

A helyreállításra szoruló lakásokat térítési díj megfizetésével lehet bérelni, az ingatlan felújítására letétbe helyezett összeget pedig a munkálatok végeztével az IKV visszatéríti.

A pályázók a térítési díj mértékére licitálhatnak, így a legmagasabb összeget ígérő bérelheti, illetve újíthatja fel az ingatlant.

A nyertes pályázóval egyéves, határozott időre szóló lakásbérleti szerződést kötnek, ez alatt a bérlő köteles legalább azokat a minimális felújításokat elvégezni, amelyeket az IKV számára előír, ám – ha szeretné és pénztárcája is megengedi – ennél sokkal igényesebben is felújíthatja a lakást.  

A munkálatok elvégzését az IKV Zrt. folyamatosan ellenőrzi. Amennyiben a bérlő a helyreállítási munkákat elvégezte, azt a társaság műszaki ellenőre igazolta, valamint lakbér, illetve közüzemi díjtartozása nincs, az egyéves határozott időre szóló lakásbérleti szerződés határozatlan időtartamra módosul és a szerződési biztosíték összegét visszafizetik a bérlőnek.

A bérlő pedig a továbbiakban is költségelvű bérleti díjat köteles fizetni az IKV Zrt.-nek.

Most döntően nagyobb alapterületű lakások bérleti jogára lehet pályázni. A felújítandó ingatlanok akárcsak korábban, most is a belvárosban találhatók. Többek között pályázni lehet a Mikszáth Kálmán utcában, a Klauzál téren, a Zrínyi és a Vár utcában, valamint a Stefánia sétányon és a Széchenyi téren lévő lakásokra.

A legnagyobb meghirdetett ingatlan 149 négyzetméter, ez egy Stefánián található négyszobás, összkomfortos polgári lakás.

Az induló térítési díja 14 millió 900 ezer forint, a helyreállítási költségeket több mint 10 millióra becsülték, a felújítás elkészülte után pedig havi 129 ezer  630 forint lakbért kell majd fizetnie a szerencsés nyertesnek.

Aki megelégszik egy kisebb lakással is, az egy 38 négyzetméteres Vadász utcai földszinti otthonra pályázhat.

A szoba-konyhás 3 millió 230 ezer forint induló térítési díj mellett kínált bérlemény felújítási költségét több mint 3 millió forintra becsülik, a havi lakbér pedig 26 ezer 484 forint lesz majd havonta.

A pontos feltételeket a pályázati kiírás fogja tartalmazni. Érdemes figyelemmel kísérni az IKV Zrt. honlapját, ahol a bizottsági döntést követően hamarosan megtalálhatók lesznek a részletek is.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belváros bérlakás felújítás IKV pályázat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés