Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 7. 21:10 Forrás: Népszava

Úgy tűnik, Orbán szép lassan hátat fordít Európának

Ennek egyik jele, hogy Orbán Viktor levelet írt Manfred Weber frakcióvezetőnek, amelyben a Fidesz és az EPP közötti kapcsolatok lazítását kezdeményezi. EP vélemények szerint a levél annak burkolt bejelentése, hogy a párt a kereszténydemokrata pártcsalád elhagyására készül.

Hirdetés

Orbán Viktor egy új típusú együttműködést javasol a Fidesz EP delegációja és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója között. Ezt abban – a Népszavához is eljutott – levélben fogalmazta meg, amelyet Manfred Weber frakcióvezetőnek írt.

A kormányfő szerint a jövőben fűzzék lazábbra a fideszesek és a néppártiak kapcsolatait, mindezt azért, hogy a nézet- és érdekkülönbségek, valamint a kommunikációs problémák elkerülhetők legyenek.

Orbán Viktor egy olyan együttműködési formulát javasol, mint amilyen 1999-2009 között az EPP-sek és a brit konzervatív párt EP-képviselői között állt fenn. Ebben a tíz évben a szigetországiak a néppárti frakcióhoz külső szövetségesként csatlakoztak, abban egy külön csoportot alkottak. Azonban ezt úgy tudták megvalósítani, hogy nem voltak tagjai egyetlen európai pártcsaládnak sem. Tehát az Orbán által javasolt partnerséget csak olyan képviselőkkel lehet megvalósítani, aki nem tagjai egyik pártcsaládnak sem, így a Fidesznek előbb ki kéne lépnie a kereszténydemokraták politikai közösségéből. Arról nem is beszélve, hogy a csatlakozásnak szigorú feltételei vannak, például egyet kell érteni az EPP által vallott demokratikus értékekkel, a jogállami normákkal.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Néppárt Európai Parlament Manfred Weber Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés