Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koronavírus - Közvetlen hozzáférést javasol az uniós helyreállítási alaphoz 249 magyar és lengyel önkormányzat
Túl a városon 2020. december 7. 17:15 Forrás: mti

Koronavírus - Közvetlen hozzáférést javasol az uniós helyreállítási alaphoz 249 magyar és lengyel önkormányzat

Az Európai Unió (EU) vezetőihez fordult levélben 249 magyar és lengyel önkormányzat azt javasolva: ha a magyar és lengyel kormány részvétele nélkül jönne létre az európai helyreállítási alap, akkor az unió nyisson meg egy pályázati lehetőséget a magyar és lengyel önkormányzatok számára. Az aláírók között ott van Botka László, Szeged polgármestere is.

Hirdetés

A budapest.hu oldalon közzétették az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek és az unió döntéshozóinak írt levelet, amelynek tartalmát Karácsony Gergely, Budapest és Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere hétfőn nemzetközi online sajtótájékoztatón ismertette.

Karácsony Gergely kiemelte, a levélben javasolt pályázati lehetőség megnyitása hozzájárulna ahhoz, hogy a magyar és lengyel önkormányzatok kivehessék a részüket a koronavírus-járvány okozta válság kezeléséből.

Rafal Trzaskowski úgy fogalmazott: Magyarország és Lengyelország polgárai nem lehetnek áldozatai „kormányaink felelőtlen magatartásának”.

Amennyiben a két ország kormánya továbbra is él a vétóval, akkor

az EU-nak olyan mechanizmusokat kell elfogadnia, amelyek lehetővé teszik az önkormányzatoknak, hogy a források egy részét közvetlenül használhassák fel, a központi kormányzatok beleszólása nélkül

- mondta.

Karácsony Gergely szerint a koronavírus-járvány és a nyomában kialakuló gazdasági és társadalmi válság összefogásra szólítana mindenkit Európa-szerte. „Végtelenül szomorúak vagyunk, hogy az összefogás idején a magyar és a lengyel kormány a háborút választotta” - fűzte hozzá.

Kifejtette: „nemcsak a járvánnyal (...), a válsággal harcolnak, de háborúban állnak azokkal a lehetséges szövetségeseikkel is, akik a legtöbbet tehetnének azért, hogy a nemzeteink le tudják küzdeni a járványt.” A két kormány háborúban áll az önkormányzataival, pedig nélkülük nem lehet kezelni sem a járványt, sem a válságot; emellett „háborúban áll” az unióval is, amely történelmi lépéseket tett annak érdekében, hogy hatékonyan tudja kezelni a járványt és a nyomában kialakuló gazdasági válságot - tette hozzá Karácsony Gergely.

Kijelentette:

ellenzik a magyar és a lengyel kormány azon politikáját, amellyel megvétózza az európai együttműködést.

Előállt az a lehetőség, hogy a két kormány vétópolitikája miatt „országaink elesnek azoktól a forrásoktól”, amelyek a válság hatékony kezeléséhez szükségesek - mondta.

A főpolgármester szerint a magyar kormány álláspontja nem fejezi ki a magyar emberek akaratát, a magyar nemzet érdekét és értékeit.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest főpolgármester Karácsony Gergely önkormányzat uniós támogatás Ursula von der Leyen Varsó Rafal Trzaskowski
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés