Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 7. 11:29

Nem bíznak a magyarok a kínai és orosz vakcinákban

A védőoltás jelentheti a kiutat a járványból, a magyar lakosság azonban meglehetősen szkeptikus, leginkább a kínai és orosz oltóanyagokat utasítják el.

Hirdetés

Az utóbbi időben két felmérés is készült a magyarok vakcinával kapcsolatos álláspontjáról, novemberben az Opinio Intézet készített felmérést az Euronewsnak, decemberben pedig a Publicus Intézet készített közvélemény-kutatást a Népszabadság megbízásából.

Mindkét kutatás hasonló eredményeket hozott: a magyarok nem igazán bíznak meg a koronavírus elleni oltóanyagokban. Arra a kérdésre, hogy melyik országból származó vakcinát adatnának be maguknak, a megkérdezettek 37 százaléka felelte azt, hogy egyiket sem. Egy hazai oltást 32 százalék, egy amerikában fejlesztett anyagot 28 százalék fogadna el.

Az oroszok koronavírus elleni oltásában csak hét százalék, a kínai fejlesztésűben pedig mindössze négy százalék bízott meg novemberben.

A Publicus friss kutatása alapján a nyugat-európai oltóanyagokban a megkérdezettek 36 százaléka, az amerikaiban 33 százalék bízik meg. A kínai és az orosz vakcinát csak 20-20 százalék adatná be.

Utóbbi kapcsán nagy jelentősége van a válaszadók párthovatartozásának is, ugyanis az orosz oltást az ellenzéki szavazók 85 százaléka utasítja el, míg a kormánypártiaknak csak 53 százaléka.

Az eredmények azért is érdekesek, mert ahogyan azt a Népszava is megemlíti, a magyar társadalom összességében egyáltalán nem vakcina-ellenes, a 12 kötelező védőoltás tekintetében a lakosság átoltottsága 99 százalékos – a koronavírus kapcsán azonban sokkal markánsabb szerepet kap a párthovatartozás.

A legfrissebb tudományos kutatások szerint pedig az oltások jelentik a legjobb esélyt a járvány legyőzésére, baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint 60–70 százalékos átoltottság szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. Bár a szakemberek egyöntetűen a vakcinák szükségességét hagsúlyozzák, az ellenőrizetlen körülmények között kifejlesztett és letesztelt orosz és kínai oltásokkal kapcsolatban ők is komoly kritikát fogalmaztak meg.

A Népszava által megrendelt közvélemény-kutatásban a megkérdezettek a magyar egészségügy állapotáról meglehetősen negatívan nyilatkoztak:

  • 54 százalék tapasztalta, hogy nincs elég orvos és ápoló,
  • 50 százalék szerint sok a beugró orvos,
  • szintén 50 százalék szerint zsúfoltak a kórtermek,
  • 25 százalék szerint a covid osztályok nincsenek megfelelően elkülönítve.

A lap kiemeli, hogy a válaszadók többsége a személyes tapasztalatai alapján válaszolt, vagyis a legtöbben személyesen is érzékelték a hazai egészségügyet érintő súlyos problémákat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus vakcina egészségügy járványkezelés Kína közvélemény-kutatás Oroszország védőoltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés