Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 6. 11:40 Forrás: Szegedi Tükör

Dombai Tünde: Titkos recept


Hirdetés

Nem lehet elégszer elismételni valamit, főleg ha az fontos neked – ezt néhai újságíró kollégám mondta, amikor azon töprengtem, fölöslegesen írtam-e meg egy témát sokadjára. Szóval újra előveszem, mert aktuális: emberek, álljunk meg, és gondolkodjunk! Annak ellenére, hogy amikor ezt írom, még nem tudjuk, milyen újabb szigorításokat vezet be a kormány a járványhelyzet miatt, vagy maradnak az eddigiek.

Amiatt térek vissza rá, mert a minap az egyik ismerősöm azon kesergett, hogy idén még karácsonyunk se lesz. Én meg felkaptam a fejem, mondván, dehogyisnem, hisz a karácsony benned van. Csináld úgy, hogy legyen! Otthon aztán az is eszembe jutott, hogy ez az asszony dolgozik, családos – de mi van azokkal, akik nem járnak be munkahelyre, és távol vannak a szeretteik? Rájuk szakadt a járványhelyzet a bezártsággal, nem történik semmi, este ráadásul kimenni sem szabad.

Tavasszal már tapasztaltunk hasonlót, én is megírtam, mennyi minden változott kényszerűségből az életemben. Fel lehet idézni persze, hogyan vészeltük át a karantént. Ez a mostani viszont ég és föld ahhoz képest. Igen, egyrészt a közelgő karácsony, másrészt a korán ránk törő sötétség miatt. Ez nagyon megrostálja azokat a lehetőségeket, amelyekre tavasszal rátaláltunk. Mert most hideg és sötét van, egyre kevesebbet lehet időzni a szabadban, és amúgy is minden a barátságtalanabb képét mutatja. A rosszkedv, a depresszió pedig köztudottan rombolja az egészséget.

Gondolkozzunk el kicsit: kinek hogyan tudnánk segíteni, hogy átvészelje ezeket a nehéz heteket! Mert nehéz, akármennyire is áltatjuk magunkat azzal, hogy hamar túlleszünk rajta. És nem arról beszélek, hogy varázsütésre mindenki optimistán nézzen előre, de egy kis figyelemmel mégis tudunk fényt csempészni a mindennapjainkba.

Egy előadáson hallottam, és megragadott, hogy senki sem tudja a jövőt, de a jelen rajtunk múlik. Miként az is, hogyan szeretnénk látni a világot. Mert ez a helyzet akár egy jó lehetőséget kínálhat, ha kihasználjuk. Hiszen el fog múlni. El fog múlni, ahogy az is, hogy féltünk, hogy féltettük a szeretteinket. Ennél sokkal, de sokkal nagyobb tragédiák is elmúltak egyszer. És ha majd visszagondolunk rá, nagyon fontos, mi fog eszünkbe jutni. Az, hogy elpazaroltam az időt, végig félelemben éltem – vagy az, hogy tettem valamit magamért, a saját boldogságomért, esetleg másokért, mert törődtem az egészségemmel, fejlődtem valamiben, szerettem, esetleg törődtem másvalakivel.

Semmi titok nincs ebben.

Mindössze olyan dolgokra gondolok, hogy átrendezem a napomat, és gyalog megyek ügyintézni, akár naponta többször, és délután is sétálok, az adventi ragyogásban gyönyörködve. És beszélgetve sétálni miért ne hívhatnám el valamelyik barátomat? Az otthonomat színekbe és fényekbe öltöztetem, reggel helyett pedig este főzök és takarítok, amikor amúgy is otthon kell lenni. Internetről választok tornát, táncórát vagy hangoskönyvet, előadást. Újból rendszert csinálok a telefonálásból, hogy kikérdezzem a családtagjaimat, az ismerősöket és a szomszéd nénit, akinek futtában bevásárolok. Mécsest gyújtok, teát készítek hozzá a hangulat kedvéért. Még az is kiderülhet, hogy felvidítaná valamelyiküket egy menhelyi cica vagy kutya, akihez szólhatnak, és akit mármikor megsimogathatnak. És tényleg, miért ne? Sose derül ki, ha nem adunk időt egymásnak.

Vagyis adjunk időt előbb magunknak, hogy jusson belőle másoknak is; ez nem kerül semmibe, és mégis milyen drága kincs. Hogy minél hamarabb egészségben újra együtt ünnepelhessünk.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dombai Tünde járvány jegyzet karácsony kijárási korlátozás kijárási tilalom koronavírus pandémia Szegedi Tükör vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés