Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. december 6. 08:30

Az idősebbek egyre magabiztosabban kezelik az okoseszközöket

Legalábbis egy magyar kutatás szerint. Ez egyébként ezekben az időkben nagyon jól jön.

Hirdetés

Az idősebb generáció egyre nagyobb magabiztossággal bánik az okoseszközökkel, vagy az online videócsettel:

az internetező magyar lakosság körében a 60-69 évesek közel 30 százaléka többet csetel, mint a járványt megelőzően

– derült ki a Telenor reprezentatív kutatásából.

Az idén a magyarok 44 százaléka a járvány miatt kevesebb személyes találkozást tervez az ünnepek idején, és közülük közel 50 százalék leginkább az idősebb, nem közös háztartásban élő rokonokkal, szülőkkel, nagyszülőkkel nem fog találkozni. A vírushelyzet hatására általában is az idősekre jellemző a kevesebb szociális interakció: a 60-69 évesek 64 százaléka csökkentette a személyes találkozások gyakoriságát.

Az egy évvel korábbihoz képest ötből négyen ritkábban találkoznak a velük nem egy háztartásban élőkkel, amit a mobil- és digitális kommunikáció segítségével kompenzálnak.

A járvány óta a magyarok harmada többet telefonál mobilon, de leginkább a digitális platformok, a csevegő alkalmazások és az online konferenciaeszközök használata ugrott meg:

szinte minden második válaszadó használ gyakrabban legalább egy ilyen applikációt vagy eszközt.

Ha idén az ünnepekkor kevesebb is lesz a személyes találkozás, a kutatás szerint az emberek háromnegyede tervezi, hogy karácsonykor valamilyen módon kapcsolatba lép másokkal, aminek legfőbb eszköze a mobiltelefon lesz (79 százalék szerint), és jelentős a csetalkalmazások szerepe is.

A Telenor megbízásából az Impetus Research készítette a kutatást, ami 1000 ember megkérdezésével zajlott október 28. és november 5. között. A minta nem, kor, településtípus és régió szerint reprezentatív a 18-69 éves magyar internetező lakosság körében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 fertőzés járvány karácsony karantén koronavírus nyugdíjas okostelefon telekommunikáció vírus felmérés Telenor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés