Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 5. 13:13

Manfred Weber: Csak a covid miatt nem született még döntés a Fidesz kizárásáról

Az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője a Politicónak nyilatkozott a Fidesz tagságáról és a párt jogállamisági mechanizmusra vonatkozó álláspontjáról.

Hirdetés

Rögtön az első kérdés a Fidesz néppárton belüli helyzetére vonatkozott. Manfred Weber elmonda:

A néppárt álláspontja egyértelmű. Már korábban döntöttünk a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztéséről. Nincsenek már fideszes tagok a párt egyetlen bizottságában, vagy vezető testületében sem. Nincs már szavazati joguk sem a párton belül. Ez a jelenlegi helyzet ebben az ügyben.

Ha nincs a covid, már megszületett volna a döntés a párt kizárásáról. Emiatt nem tudunk most lépni, ez egy jogi helyzet. Mi tiszteljük a jogállamiság elveit a párton belül is, és a covid akadályozza most ezt a folyamatot.

Bár a a kormánypárt EPP tagságának felfüggesztéséről már jóval azelőtt született döntés, hogy a Budapest és Varsó megvétózta volna az uniós költségvetést, Weber egyértelműen a jogállamisági mechanizmus miatt kialakult konfliktusról kezdett beszélni a Fidesz kapcsán:

A fő üzenetünk az, hogy a néppárt teljes mértékben egyetért a többi frakcióval a tervezet ügyében. Csak az Európai Parlament egységének köszönhető, hogy sikerült elfogadni a jogállamisági mechanizmust. A Tanács júliusban kudarcot vallott, nem tudott megállapodásra jutni. Orvosoltuk ezt a kudarcot, ez egy nagy eredmény.

Ezért nem fogjuk újranyitni ezt a vitát, egy millimétert sem mozdulunk el attól, amit már elértünk. Ez nekünk a minimum, ezt a pozíciót meg fogjuk védeni.

Ezzel a frakcióvezető gyakorlatilag egyértelművé tette, hogy az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja nem fog engedni a magyar és lengyel követeléseknek a jogállamisági feltételrendszer megszüntetésére, vagy felpuhítására.

A műsorvezetők ezután arról kérdezték Webert, hogy miért csak a Fidesz néppárti tagságát függesztették fel, miért ülhetnek továbbra is a képviselőcsoportban a magyar képviselők.

Ennek formális oka van, hivatalosan a párt minden tagja a frakciónak is tagja. Ezért először a pártnak kell cselekednie és akkor a Fidesz automatikusan távozni fog.

Még ha személyesen ellenzem is a Fidesz álláspontját – hiszen én magam is a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítására szavaztam a frakció többségével együtt – a Fidesz képviselői az Európai Parlament megválasztott tagjai. A mandátumuk feljogosítja őket arra, hogy részt vegyenek a vitában. Mégegyszer, mindez a párt döntésétől függ, azt hiszem ez nyilvánvaló, tehát addig nem tudunk lépni, amíg a néppárt nem hozott döntést.

A Politico Manfred Weberrel készült interjújának teljes felvétele itt érhető el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Néppárt Európai Parlament Fidesz jogállamiság költségvetés Manfred Weber vétó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés