Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 4. 20:37

Lázár János hadat üzent a külföldi kiskereskedelmi láncoknak

Nyíltan protekcionista politikát hirdetett meg Lázár János a magyar élelmiszeripar megmentése és feltámasztása érdekében – számolt be az agrárszektor.hu

Hirdetés

A kormánybiztos elmondta, hogy a koronavírus-járvány végével egy korszak fog lezárulni a világon. Szerinte a pandémia azt mutatta meg, milyen fontos a függetlenség, hiszen amikor le kell zárni a határokat, felértékelődik az önellátásra való képesség. Lázár úgy látja, Magyarország most járműország, mert ebből az iparágból származik a GDP 50 százaléka és akiknek csak egy bevételi forrása van, az könnyen függőségi helyzetben találhatja magát.

Ahhoz, hogy a Magyarország lengyel és szlovák mintára sikeres élelmiszer-exportőrré válhasson, „vagy szövetkezetekbe kell tömörülni, vagy pedig meg kell erősíteni a magyar feldolgozóipart, hogy a magyar alapanyagokat magyar cégek dolgozzák fel, magyar vállalkozások csomagolják és magyar termékként kerüljön a boltokba.”

Lázár János szerint ez a számok nyelvén annyit tesz, hogy

  • 80 százalékra kell felemelni a magyar tulajdonú feldolgozóipart,
  • 80 százalékra kell felemelni a magyar termelésű élelmiszer-fogyasztást és
  • 80 százalékra kell felemelni fel a nemzeti hozzájárulást.

Ennek érdekében a kormánybiztos szerint a mezőgazdaság hatékonyságának fejlesztésére van szükség, illetve "szexivé" kell tenni az agrárképzést a fiatalok számára.

Elmondta azt is, hogy a kormány tervei között szerepel, hogy kiszorítja az országból a külföldi kiskereskedelmi láncokat.

Ha valóban van ilyen kormányzati terv, az azt jelenti, hogy hadat a üzennek olyan bolthálózatoknak, mint az Aldi, a Lidl, a SPAR, vagy a Tesco. Ezeknek a törekvéseknek képezheti a részét például a plázastop, vagy a kiskereskedelmi különadó. Ezekkel az intézkedésekkel az Orbán-kormány nyíltan a magyar tulajdonú CBA láncnak akart kedvezni, de a cég még a politikai hátszél segítségével sem tudta felvenni a versenyt a külföldi vállalatokkal.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: agrárium Aldi CBA kiskereskedelem Lázár János Lidl mezőgazdaság oktatás Tesco
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés