• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A legtöbb magyarnak még az átlagosnak gondolt megélhetés sem elérhető, nemhogy a nyugdíjcélú megtakarítás
Túl a városon 2020. december 4. 21:10 Forrás: 24.hu

A legtöbb magyarnak még az átlagosnak gondolt megélhetés sem elérhető, nemhogy a nyugdíjcélú megtakarítás

Minden felmérés és a KSH statisztikái is azt mutatják, a magyarok többségétől nem lehet reálisan elvárni azt, hogy félretegyenek a nyugdíjra.

Hirdetés
Hirdetés

A becslések szerint körülbelül 20 millió forint megtakarításra van szükség a nyugodt időskorhoz – ez az összeg azonban sokak számára elérhetetlen. Ahhoz, hogy ennek az összegnek a felét, 10 millió forintot megtakarítsunk, 30 éves korunktól kezdve havi 13,7 ezer forintot kell félretennünk. Ha csak 40 évesen kezdjük a megtakarítást, akkor már havi 22,8 ezer forintra van szükség.

A KSH 2019-es felmérésének eredményei alapján a magyarok többségének esélye sincs arra, hogy ilyen mértékű megtakarítást halmozzon fel. A legalacsonyabb jövedelmi tizedben élőknél ugyanis csak havi 41 ezer forint jut fejenként. Ehhez képest az ötödik jövedelmi tizedben élőknél fejenként 77 ezer forintra lenne szükség a nagyon szűkös megélhetéshez, és a 111 ezer forintos tényleges egy főre eső nettó jövedelmük ezt csak éppen hogy fedezi. Azonban még az ennél magasabb jövedelmű csoportoknak sincs mozgástere nagyobb összegű megtakarítások képzésére.

Vagyis a magyar háztartások háromnegyede nem tud eleget félretenni a nyugdíjas évekre – sokuk pedig egyáltalán nem.

Az OTP Öngondoskodási Index kutatása szerint a magyarok egyharmada saját bevallása szerint nem akar, egyharmaduk pedig nem is képes megtakarítani a nyugdíjára. A válazadók 65 százaléka érezte bizonytalannak az anyagi helyzetét és csak 37 százalékuk hitt abban, hogy meg fog tudni élni a nyugdíjából.

Ezek a számok meglehetősen aggasztó képet festenek a lakosság anyagi helyzetéről, pedig a demográfiai trendeknek köszönhetően a nyugdíjfinanszírozás egyre jelentősebb jelent majd a jövőben.

A megoldást sokan az államtól várják, de a felmérések ezzel kapcsolatban is beszédesek: akik nem takarítanak meg, azoknak több mint 40 százaléka szerint az állam feladata lenne a megfelelő nyugdíj biztosítása.

Ugyanennyien azért nem takarítanak meg, mert a kormány intézkedései kiszámíthatatlanok – lásd például a magánnyugdíj-pénztári vagyon elvételét, a nyugdíj-korhatár emelését.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: idősek KSH megtakarítás nyugdíj szegénység