Túl a városon 2020. december 4. 17:48

A lengyel kormány mégis kitart az uniós költségvetés vétója mellett

Lehet, hogy Orbán Viktor mégsem maradt egyedül a jogállamiság, vagy legalábbis a jogállamiság ellenőrzése ellen folytatott harcában. A lengyel vétó visszavonására vonatkozó csütörtöki információkat ugyanis péntekre többek között Mateusz Morawiecki miniszterelnök is megcáfolta.

Hirdetés
Hirdetés

Csütörtök este úgy tűnt, zavar van az erőben. Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta: Lengyelország kész lemondani a vétóról, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson.

A lengyelek által követelt dokumentum lényegében azt biztosította volna, hogy a jogállamisági mechanizmust ne tudja az EU politikai nyomásgyakorlásra használni, hanem kizárólag az uniós források felhasználásával kapcsolatos ügyekben legyen alkalmazható.

Gowin nyilatkozatát gyakorlatilag mindenki a vétó feladásaként értékelte, ezt tanusítja Orbán Viktor reggeli rádióinterjúja, és Manfred Weber optimista nyilatkozata is. Ezt cáfolta most meg Mateusz Morawiecki és Piotr Müller pénteken.

„Szem előtt tartva az EU jövőjét, határozottan elmondtuk partnereinknek, hogy a javasolt formában a rendeletet nem fogadhatjuk el. Ez az álláspontunk nem változik, nagyon erősen megalapozott és kikristályosodott.” – mondta a miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

„Lengyelország teljességgel kitart az uniós források lehívását érintő feltételrendszerről szóló álláspontja mellett. Varsó csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá” – erősített rá a kormányfő kijelentésére a kormányszóvivő.

Más jelek is utalnak arra, hogy a két ország elhúzódó konfliktusra készül az Európai Unióval. A magyar kormány a vétó bejelentését követően nagyobb értékben bocsátott ki eurókötvényeket, hogy növelje az ország pénzügyi tartalékait, ha a vétó miatt csúszik az uniós támogatások és segélyek folyósítása.

Orbán Viktor pedig a már említett Kossuth rádiós interjúban az unióból történő kilépés előnyeit ecsetelte, amikor arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság a Brexitnek köszönhetően gyorsabban tudja bevetni a Pfizer új koronavírus elleni vakcináját.

A pénteki sajtótájékoztatóján Mateusz Morawiecki azt nyilatkozta, megfontolják annak a lehetőségét, hogy Lengyelország is hitelt vegyen fel az elmaradó uniós források pótlására.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió jogállamiság költségvetés Lengyelország Mateusz Morawiecki Orbán Viktor vétó