Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 4. 03:40

Megérkezett a Pfizer és a BioNTech első vakcinaszállítmánya az Egyesült Királyságba

A jövő héten megkezdődik a koronavírus elleni oltási kampány.

Hirdetés
Hirdetés

Az oltóanyagot Belgiumból szállították egy kamionnal, ami a Csatorna-alagútban közlekedő Le Shuttle járműszállító vasúti szerelvények egyikén kelt át a kontinensről Angliába csütörtökön késő este. A vakcinaszállítmányt az angliai terminálról egy elosztóközpontba vitték, aminek helyszínét a brit kormány nem hozta nyilvánosságra. A Downing Street beszámolója szerint az oltóanyagot szállító kamion sem viselt semmiféle olyan jelölést, ami a szállítmány mibenlétére utalt volna. Nagyon óvatosak voltak.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság előző nap jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-oltóanyag forgalmazását.

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, ami hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

A brit kormány tervei szerint az Egyesült Királyságban jövő kedden kezdődik az oltási kampány, és ehhez az első menetben 800 ezer adag vakcina áll majd rendelkezésre.

A Pfizer/BioNTech-oltóanyagból London eddig 40 millió dózist rendelt. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint ebből több millió már decemberben megérkezik.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság a napokban az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte. Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt.

Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes csütörtök este a BBC-nek nyilatkozva elmondta: reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is.

Van-Tam professzor szerint, 

ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a vakcinát, és ha az oltóanyag valóban nagyon hatékonynak bizonyul, akkor a Covid-19-betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához.

A 25 oldalas útmutatás szerint

  • a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak, 
  • utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók,
  • majd időrendi sorendben a 75,
  • a 70,
  • a 65,
  • a 60,
  • az 55,
  • végül az 50 éven felüliek következnek.

A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak azok a 16-64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, ami növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén.

Az egészségügyi minisztérium legújabb adatai szerint átlépte a 60 ezret a nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

A csütörtök este zárult 24 órában 414 olyan halálesetről érkezett bejelentés, aminek közvetlen oka a Covid-19 betegség volt.

A kormány számítási módszertana szerint, ami a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe, eddig pontosan 60 ezer 112 halálos áldozata van a brit koronavírus-járványnak.

A halálozások száma ugyanakkor már lefelé tart: a minisztérium adatai szerint az elmúlt hét napban 3085-en haltak meg Covid-19-betegségben, 173-mal, 5,3 százalékkal kevesebben, mint a múlt csütörtökön véget ért egyheti időszakban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség BioNTech covid-19 Egyesült Királyság fertőzés járvány koronavírus oltás Pfizer statisztika vakcina világjárvány vírus

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés