Túl a városon 2020. december 3. 21:26

Korai lenne a járvány miatti korlátozások enyhítése uniós egészségügyi miniszerek szerint

Nahát!

Hirdetés
Hirdetés

Bár a koronavírus-járvány terjedésének európai alakulása óvatos optimizmusra adhat okot, túl korai lenne a járvány visszaszorítását célzó korlátozások enyhítése – hangzott el az Európai Unió tagországai egészségügyi minisztereinek ülésén csütörtökön, amit videokonferenciaként tartottak.

Jens Spahn, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország egészségügyi minisztere szerint az ülés résztvevői egytértetek abban, hogy a tavaszi állapotokhoz képest mára az Európai Unió jobban felkészült a határokon átnyúló súlyos egészségügyi fenyegetések leküzdésére.

A miniszterek egyetértettek abban is, hogy a nemzeti kompetenciák tiszteletben tartása mellett még szorosabb együttműködésre van szükség a tagállamok között a jelenlegi és a mostanihoz hasonló jövőbeli világjárványok és más egészségügyi fenyegetések elleni fellépés sikeréhez.

Össze kell hangolniuk a járványügyi intézkedéseket, és intenzív párbeszédre van szükség a nemzetközi szervezetekkel, köztük az Egészségügyi Világszervezettel (WHO). A miniszterek szerint az európai egészségügyi unió tervezett létrehozása fontos lépés lesz egy erősebb és ellenállóbb EU felé.

Spahn elmondta, a szakminiszerek tanácskoztak a határokon átnyúló súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendeletről, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megerősített szerepéről.

A résztvevők többségének véleménye szerint az ECDC és az EMA megerősítéséhez több emberi és pénzügyi forrást kell biztosítani a tagállamok részéről az egészségügyi válság megelőzéséhez és leküzdéséhez. Mások a tagországok illetékes szerveinek munkájában jelentkező párhuzamosságok megszüntetésének fontosságára hívták fel a figyelmet, köztük az összekapcsolt adatbázisok párhuzamos adminisztrációjának elkerülésére.

„Az Európai Unió bizonyítja erejét a járvány második hullámának idején. Együtt fogjuk beszerezni és forgalmazunk majd a koronavírus elleni vakcinákat. Segítünk egymásnak a betegek gondozásában, figyelmeztető alkalmazások határon átnyúló hálózatát építjük ki megerősítve ezzel Európa ellenálló képességét”

– mondta a német egészségügyi miniszter.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 európai egészségügyi unió Európai Unió fertőzés járvány koronavírus világjárvány vírus EU