• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Folyamatos nyomás alatt állnak az önkormányzatok – mondta Molnár Áron algyői polgármester a Témában
Szegeden 2020. december 3. 16:50 Forrás: Szeged Televízió

Folyamatos nyomás alatt állnak az önkormányzatok – mondta Molnár Áron algyői polgármester a Témában

Nem látja a célt, miért kellene elvenni az önkormányzatoktól a számukra legnagyobb bevételt hozó adómenet, a helyi iparűzési adót. Ha a kormányt ezt meglépné, Algyő szinte azonnal működésképtelenné válna.

Hirdetés
Hirdetés

Pénzügyi értelemben folyamatos nyomás alatt állnak az önkormányzatok – mondta el a Téma című műsorban annak kapcsán Molnár Áron, hogy felmerült annak lehetősége, hogy a részben elvonnák az önkormányzatoktól a helyi iparűzési adót (hipa).

Az erre vonatkozó számítást ismertetve a település vezetője úgy fogalmazott, hogy 1,3 milliárd forint hiányuk keletkezne a hipa részleges elvonásával. Ekkora nagyságrendű összeget képtelenség volna kigazdálkodni.

Molnár Áron mindehhez Balogh Judit műsorvezetővel beszélgetve hozzáfűzte, hogy Algyőtől mint jó adóerő-képességgel rendelkező önkormányzattól a központi költségvetés minden évben 370 millió forintot visz el szolidaritási adó címén. Nehezményezte, hogy ezt fizetniük kell az idén is, amikor komoly pénzügyi gondokkal kell szembenéznie Algyőnek.

Az iparűzési adó elvonása kapcsán teljes értetlenségét fejezte ki Molnár Áron, aki szerint nem nagyon található logika abban, miért akarná a kormány büntetni a 3200 hazai önkormányzatot. Az ugyanis aligha elégséges magyarázat, hogy a hipa részleges elvonása kizárólag azt a célt szolgálná, hogy ilyen módon „üssenek” néhány ellenzéki vezetésű megyei jogú városon.

A MOL közel sem akkora adófizető Algyőn – még arányait tekintve sem –, mint a Samsung Gödön – oszlatott el egy tévképzetet Molnár Áron. A polgármester szerint ezért sem valószínű, noha teljes bizonyossággal nem is zárható ki, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánítanák a települést. Ismeretes, hogy a különleges jogrend körülményei közepette ez tavasszal Göd esetében megtörtént.

Nézzék meg a beszélgetést!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Algyő Balogh Judit helyi adó iparűzési adó Molnár Áron Szeged Televízió Téma