Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 3. 12:45

Fákat ültetnek és védőcsöveket helyeznek a földbe a Tisza Lajos körúton

Szegeden a napokban újabb százhúsz fát ültetnek ki a közterületekre a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A város 95 pontjára jut az új növényekből, többek között öt új fával gyarapodik a Tisza Lajos körút növényállománya is.

Hirdetés

– A Hősök kapuja és az árvízi emlékmű közötti szakaszon ültetünk a kiöregedett és emiatt elpusztult fák helyére hársfákat, és bővítjük a fatükrök méretét is – monda el a körúti munkákról Makrai László, a Szegedi Környezetgazdákodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A körúton a fatükrökben védőtávolságon belül futnak jellemzően közvilágítási kábelek, ezért a telepítéssel egy időben a földbe speciális védőcsöveket helyeznek el, mert csak így válik a jogszabály szerint lehetővé a faültetés.

Növénytelepítés szempontjából a belváros az egyik legnehezebb területe Szegednek. Ide csak nagy körültekintéssel és speciális módszerek alkalmazásával lehet és érdemes fákat ültetni.

– A belváros szinte folyamatos burkolattal ellátott felszínébe vágott néhány zsebkendőnyi szabad talajfelületében élő fák és ültetett csemeték szinte elviselhetetlen viszonyok közé kerülnek. A gyökereknek legtöbbször nem jut elég oxigén és kevés a nedvesség is, mert a csapadékvizet elvezetik. A modern szennyvízcsövek zárnak, ezért nincs beszivárgás a talajba, mint a korábbi téglával burkolt vezetékeknél – mondta el Makrai László.

A helyzetet nehezíti az is, hogy a belváros felszín alatti sűrű közművezetékrendszere és annak a 1-2 méter védőtávolsága szinte teljesen ellehetetleníti a további fapótlást a maradék zöld sávban és a járdák mentén is.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fásítás faültetés Makrai László Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. Tisza Lajos körút
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés