Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 3. 10:31

Lakner Zoltán: Már rég nem fér bele


Hirdetés

Ez nem fér bele – így is összefoglalható az üzenet, amit Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke tett közzé szerdán a Twitter-oldalán, a Fidesz néppárti tagságára utalva. Hogy a Néppártnál milyen lassan esik le a tantusz, az valószínűleg világrekordot ér, és az sem derült ki, Szájer botránya, aminek a kiderülése már Orbánnak sem fér bele, Deutsch gestapozása vagy a magyar kormány vétója verte-e ki végképp a biztosítékot Tusknál. Mindenesetre a lengyel politikus indulatosan szólt néppárti társaihoz: „Mi kell még, hogy észrevegyétek, nem tartoznak közénk?”.

Most már tehát talán tényleg a végéhez közeledik a Fidesz és az Európai Néppárt húsz éves kapcsolata, amely úgy indult, milyen meglepő, hogy a Fidesz valakiket elárult: az európai liberális pártcsaládot. Onnan állt át Orbán meglelve magában a konzervatívot. A liberálisok, köszönik szépen, az akkori csalódásukat követő időszak eseményeit látva örülnek, hogy nincs már részük Orbán Viktorban, pedig a pártszövetségek nagyon szoktak örülni a miniszterelnökképes tagoknak. Éppen emiatt ölelte keblére a legerősebb európai politikai család a miniszterelnököstül érkező Fideszt 2000-ben, és tartotta értékes tagnak különösen a 2010-es újbóli kormányra jutását követően. Renitens, de erős, valami ilyesmi lehetett az imázsa.

A Néppártban mostanra lassan két éve felfüggesztett Fidesz maradék néppárti jelenlétének sorsa, gondolhatnánk, az Európai Néppárt identitásáról is szól, arról, hogy van-e valahol határa a mandátumszerzés opportunizmusának. Tusk indulata valószínűleg őszinte és talán ennek kínzó kérdésnek is szól – meg annak, hogy Orbán fő nemzetközi szövetségese az a Jarosław Kaczyński, aki legszívesebben tömjénnel füstölné ki Tuskot Lengyelországból. Ám a döntő szempont ennél sokkal érzelemmentesebb és gyakorlatiasabb: hoz vagy visz Orbán, a Fidesz a Néppárt szempontjából? A legutóbbi időkig mindig az volt a lényeg, hogy tizenkét-tizennégy mandátumot szállít a Fidesz a néppárti parlamenti frakciónak, a kiegyenlített európai párterőviszonyok közepette ekkora vokstömegről nem lehet lemondani.

Most viszont már nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz jelenlétével kapcsolatos kérdésre a válasz az: sokkal inkább viszi a támogatókat kontinensszinten nézve. Még a Szájer-ügy is értékelhető ebből a szempontból: az ereszen menekülő képviselő nem csak őt magát és magyar pártját, hanem azt az európai pártcsaládot is nevetségessé teszi, amely politikai otthon biztosított a számára.

Ami pedig ennél sokkal nagyszabásúbb ügy, hogy Orbán uniós vétója néppárti miniszterelnököket is megfoszthat attól a lehetőségtől, hogy a saját országuk zökkenőmentesen európai pénzekhez jusson, holott ezekre most mindenkinek óriási szüksége van. Orbán és Kaczyński kritikus és sorsdöntő helyzetben saját hatalmi érdekeikből felmondták az uniós szolidaritást. Másik huszonöt és persze a saját országuk kilábalását kockáztatják, csak hogy tovább növelhessék belső hatalmukat.

Itt van az a pont, amikor a néppárti fejlemények – amelyek önmagukban még nem kell, hogy megérintsék a magyar választópolgárokat – és az egyre közeledni látszó csattanás mégiscsak hatást gyakorol a mi itthoni életünkre. A Fidesz néppárti pozíciója ugyanis a legfontosabb stratégiai állás, amelyet a hazai kormánypárt az európai politikában birtokolt. Amikor tavaly a Fideszt felfüggesztették, ez az erőd megrendült, ám úgy tűnt egy ideig, hogy a teljes kicsúszás a pártszövetségből megállítható. A magyar kormánypárt idén nyáron, sőt még az ősz egy részében is abban reménykedett, mi több, erről olykor elbizakodottan nyilatkozott, hogy a végén majd pénzt is kap, a 7-es cikkely szerinti jogállami eljárások is megszűnnek vele szemben és az új jogállami mechanizmust is annyira felvizezik, hogy nem érnek majd azok semmit. Ha pedig mindez megvalósul, akkor még akár a néppárti ablakon is vissza lehet mászni.

A vétó ügye ugyan még mindig nem dőlt el, és az európai országok álláspontjának felpuhulását az utolsó pillanatig nem lehet kizárni, hiszen tíz év tapasztalatunk van erről. Ugyanakkor egyre több jel mutat arra, hogy legalábbis az uniós helyreállítási alap ellen vetett vétót megpróbálják megkerülni a tagállamok. Ha a magyarok, lengyelek, pontosabban a kormányaik annyira ágálnak, akkor, rendben, ők majd nem kapnak pénzt. Vegyenek fel hitelt a saját szakállukra a pénzpiacon, ha például a magyar kormány olyan büszkén hirdeti, hogy meg tudja ezt tenni. Ennyit az államadósság elleni háborúról, amit nyolc-kilenc éve volt szerencsénk dicsőségesen megnyerni. Mert persze az uniós támogatás egy része is hitel lenne, de csak egy része lenne az. Így viszont a támogatási résztől is elesünk, attól, amit nem kell később visszafizetni. Fedezhetjük azt is piaci hitelből. Ez aztán a remekbeszabott húzás.

A másik, még nagyobb pénz, a hétéves uniós költségvetés kérdése egyszerűbb is meg bonyolultabb is egyidejűleg. Egyszerűbb, mert költségvetés mindenképpen lesz, ha másképp nem, amolyan generátorról üzemeltetett módban. A rendes költségvetési ciklus elindítása azonban azért életbevágó, mert az új támogatási programok forrásai csakis ebből hívhatók le. A magyar kormány a kutatás-fejlesztéstől kezdve a zöld gazdasági beruházások át az orvosok 2021-től induló béremelésig mindent uniós pénzből akar finanszírozni, ami nem az állam napi működtetését, hanem fejlesztést szolgáló plusz kiadás.

Úgyhogy most éppen az történik, hogy a kormány egyszerre kockáztatja a kilábalást és a fejlesztést, mindösszesen azért, hogy továbbra is kedvére verhesse szét a bíróságokat, a kulturális életet, lophassa ki a pénzt bárhonnan büntetlenül és kaszabolhassa, ami a szabad médiából még megmaradt.

Egyetlen tényező van, ami mindezt bizonyosan nem támasztja alá, és az éppen az, amit a legtöbbet emlegetnek: a nemzeti érdek. Ha már valamihez hasonlítani kellene ezt a dúlást, akkor sokkal inkább a hazaárulást említhetnénk. Mindannyian eldönthetjük, belefér-e ez nekünk.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Tusk Európai Néppárt Fidesz jegyzet Lakner Zoltán Orbán Viktor vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés