• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ausztriában 2021. január 7-én kezdődhet a téli szezon – ha a koronavírus-járvány adatai lehetővé teszik
Túl a városon 2020. december 2. 21:20 Forrás: MTI

Ausztriában 2021. január 7-én kezdődhet a téli szezon – ha a koronavírus-járvány adatai lehetővé teszik

A szállodák és az éttermek mellett a karácsonyi vásárok is zárva maradnak idén Ausztriában a koronavírus-járvány miatt – erről döntött az osztrák kormány.

Hirdetés
Hirdetés

Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter elmondta: a szállodák és a vendéglátóipari egységek zárva maradnak egészen január 7-éig, ezen túlmenően a karácsonyi vásárok sem nyithatják meg kapuikat. A döntést azzal indokolta, hogy a fertőzésveszély éppen az ilyen helyeken a legvalószínűbb. Ezzel a szigorú intézkedéssel igyekeznek elkerülni a járványgörbe újbóli emelkedését, és remélik, a tervezett január 7-ei nyitás még megmentheti a téli szezont.

Az elmúlt hetekben a sípályák működtetéséről kirobbant vitáról szólva a miniszter elmondta: „Ausztria síelő nemzet, a sípályáknál folynak az előkészületek, és az emberek vágynak a pihenésre és sportra.” Mivel azonban a hotelek és éttermek zárva maradnak, a pályák elsősorban a helyben lakók, illetve az egynapos kirándulást tervezők örömét szolgálhatják majd. A sífelvonóknál szigorítják a biztonsági előírásokat, zárt kabinok esetében ötven százalékkal csökkentik a befogadható utaslétszámot.

Köstinger kiemelte a tömeges tesztelésen való részvétel jelentőségét, melynek célja, hogy minél több fertőzöttet kiszűrhessenek, ezáltal lehetővé téve a biztonságos újranyitást.

Gernot Blümel pénzügyminiszter közölte: a szigorú korlátozások miatt súlyosan érintett ágazatok megsegítése érdekében december 31-ig meghosszabbítják a bevételkiesés enyhítésére szolgáló támogatásokat, mindazonáltal a korábbi nyolcvan százalék helyett csak ötven százalékos mértékben. A decemberi bevételkiegészítés egymilliárd euróba kerül az államnak, és lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak, hogy megőrizzék likviditásukat.

Nyitóképünkön egy ismert osztrák síparadicsom, Sölden látható. Ide Szegedről is sokan jártak, járnak síelni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ausztria járvány koronavírus pandémia síelés világjárvány