Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koncepciós ítéletről beszél Márki-Zay Péter, akit első fokon 400 ezer forintra ítéltek rágalmazásért – azonnal fellebbezett
Túl a városon 2020. december 2. 19:59

Koncepciós ítéletről beszél Márki-Zay Péter, akit első fokon 400 ezer forintra ítéltek rágalmazásért – azonnal fellebbezett

Fordulatokban ezúttal sem volt hiány abban a perben, amelyet Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, korábbi hódmezővásárhelyi polgármester indított a jelenlegi városvezető, Márki-Zay Péter ellen. Lázár most megjelent a peren. Nem volt ez mindig így.

Hirdetés

A rágalmazás miatt indított magánvádas per legutóbbi, szeptember 16-ai tárgyalását éppen azért kellett elhalasztani, mert azon Lázár János nem jelent meg, noha ez az idevonatkozó perrendtartási szabályok miatt ez elengedhetetlen volt.

Akkor ebben a helyzetben nem volt más lehetősége Nánási Illés bírónak, mint a per halasztása, de ennek az volt a feltétele, hogy korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter hitelt érdemlően tudja bizonyítani, miért nem volt jelen a szeptember 16-ai tárgyaláson, amely a fenti okok miatt mindössze tíz percig tartott. Amennyiben ezt a bíró nem fogadta volna el, akkor mérlegelhette volna, hogy megszünteti a peres eljárást. A meghiúsult ősz eleji tárgyalás után kiderült, hogy Lázár valóban igazoltan volt távol, a Fidesz parlamenti frakciójának ülésén vett részt.

Bár a szeptember közepi tárgyalási napon a bíró október 21-ére tűzte ki a következő tárgyalási napot, az ügyet végül december 2-án tárgyalták.

A Szegedi Törvényszék honlapján a tárgyalási jegyzékben nem tüntették fel a közérdeklődésre számot tartó pert, ezzel nem segítették a sajtó munkáját. A tájékoztatás elmaradásának kellemetlen következménye volt, hogy ilyen esetben szinte lehetetlen betartani az a bírósági rendelkezést, amely szerint két nappal a tárgyalás előtt regisztrálnia kell annak, aki hallgatóságként jelen szeretne lenni egy-egy peren. A teljes igazsághoz tartozik, hogy méltányosságot gyakorolva a bíróság lehetővé tette hírportálunknak a regisztrációt, azt követően, hogy kedden reggel elküldtük ez irányú kérésünket.

Az mindenesetre újdonság volt, hogy Lázár János ezúttal megjelent a per tárgyalásán, ám akkor nem gondolhattuk, hogy dolga végezetlenül fogunk távozni a tárgyalóteremből.

(fotók: Iványi Aurél)

A tárgyalás legelején Lázár János ügyvédje, Kriveczky György azzal a kéréssel fordult Nánási Illés bíróhoz, hogy egészségügyi állapota miatt – ezzel kapcsolatban jelezte, hogy nem koronavírus-fertőzött – rendeljen el zárt tárgyalást. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a nyílt tárgyalás esetén olyan fokozott veszélynek lenne kitéve, amit aligha vállalhatna.

A bíró ezt követően elrendelte a zárt tárgyalást. Hogy Márki-Zay Péter sajtósának, a vásárhelyi televízió operatőrének és a hírportálunk újságírójának távozása mennyivel teremtett kevés kockázatos egészségügyi körülményeket, nehezen megválaszolható kérdés marad. Különösen annak fényében, hat fő – a bíró, a jegyzőkönyv vezetője, a két ügyvéd, a magánvádló és a magánvádlott – a teremben maradt.

A per tárgya, hogy rágalmakat fogalmazott-e meg Márki-Zay Péter Lázár Jánossal szemben vagy sem akkor, amikor egy videós megszólalásában az állította:

„Lázár János nemcsak sikeresen csődbe vitte a K-Artot annak idején, hanem a károsultaknak ígért kártalanítást, és ezt azóta sem tette meg”.

A kijelentés megértéséhez tudni kell, hogy Hódmezővásárhelyen a K-Art cégcsoport PPP-beruházásban épített sportcsarnokot, amelyet 2008-ban adtak át. Az önkormányzatnak 107 millió forintos évi szolgáltatási díjat kellett ezért fizetni, amit 2010-től nem teljesített.

Ebben a helyzetben a cég nem tudott mást tenni, mint fizetési meghagyást adott be az akkor Lázár vezette vásárhelyi önkormányzat ellen, amire válaszul a város egyoldalúan felbontotta a K’Arttal kötött szerződést. Az önkormányzat azonban nem állt meg itt, hanem minden létező fórumon – közbeszerzési bíróság, a NAV, ügyészség – feljelentette a céget, kártérítési pert indított ellene.

A vásárhelyi önkormányzat valamennyi ezzel kapcsolatos perét elvesztette, ennek ellenére a K’art csődbe ment, miután a hitelező bankja felmondta a céggel kötött hitelszerződéseit.

Márki-Zay Péter ilyen előzmények után utalt arra, hogy a K’art csődjében komoly szerepe lehetett az önkormányzatnak, amely szerződésben vállalt százmilliókkal maradt adósa a vállalkozásnak.

Így kezdődött meg a tárgyalás. A bíróság szerint a vásárhelyi polgármester rágalmazott, és ezért 400 ezer forint pénzbüntetést kapott. Az ítélet ellen a magánvádlott fellebbezést jelentett be. Furcsának és felháborítónak tartotta vádlott, hogy a sajtót kiküldték a teremből, ahogyan azt is, hogy a védelem egyetlen tanújának meghallgatását sem tartotta szükségesnek a bíró.

Koncepciós ítéletnek nevezte az elsőfokú ítéletet Márki-Zay Péter, amihez hozzátette: nem bűncselekménnyel vádolta Lázár János, ahogy ez szerinte a bírói indoklásban elhangzott. Különösen nem csődbűntettel, mert a városvezető szerint ehhez a cég vezetőjének kellett volna lennie Lázár Jánosnak.

Márki-Zay Péter a tárgyalást követően közzétett videójában elmondta,hogy ő nem azt állította, hogy Lázár János bűncselekményt követett el, így tévedés ezt azon az alapon cáfolni, hogy a fideszes országgyűlési képviselő nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Lázár János Márki-Zay Péter per Szegedi Törvényszék
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés