Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. december 2. 18:44

Nehéz elképzelni, hogy a kormány ne tudott volna már korábban a brüsszeli orgiáról

Aggasztó, ha a kormány tényleg csak a sajtóból értesül egy ilyen jelentőségű ügyről, ha nem tudott egy olyan magas rangú politikussal szembeni eljárásról, mint amilyen Szájer József.

Hirdetés

Szijjártó Péter szerda reggel azt nyilatkozta a 444-nek, hogy nem tud többet Szájer József brüsszeli rendőrségi ügyéről, mint ami a sajtóban megjelent, és azt sem tudta, hogy emiatt mondott le az EP-képviselőségről. A lap arról ír, hogy ha ez valóban így van, vagyis a hírszerzés irányításáért is felelős külügyminiszter csak a sajtóból értesült az eseményekről, az igen nehezen megválaszolható kérdéseket vet fel.

  • Először is, ez azt jelentené, hogy a magyar hírszerzésnek nem volt információja a történtekről – pedig Szájer József diplomata útlevéllel közlekedő, magas rangú politikus. Ebben az esetben, akik azt pedzegetik, hogy külföldi titkosszolgálat csalhatta lépre a képviselőt, azok egyben azt is állítják, hogy magyar szervek nem képesek megfelelően ellátni a feladataikat.
  • Hasonlóan súlyos problémára utalhat az is, ha a belga hatóságok tényleg nem értesítették Magyarországot arról, hogy egy diplomata útlevéllel utazó állampolgárunk ellen eljárást indítottak. Belgium a NATO révén katonai, az Európai Unión keresztül pedig gazdasági és politikai szövetségesünk is – szokatlan, kifejezetten durva gesztus lenne, ha nem értesítették volna a kormányt ebben az esetben, ami komoly politikai feszültségre utalhat.
  • Az a magyarázat is felvet kérdéseket, hogy csak Szijjártó Péter nem tudott az ügyről. Hogyan lehetséges, hogy a külügyminisztert senki sem avatta be abba, miért mond le posztjáról a pártjának egyik vezető politikusa? Az pedig tényleg nehezen elképzelhető, hogy a pénteki razziáról egészen keddig egyáltalán senki sem értesült a kormányból, vagy hogy a miniszterelnököt beleértve senki sem sem akarta megtudni, miért mondott le az egyik legfontosabb politikusunk az EU-ban.

Összeségében tehát a külügyminiszter nyilatkozatára két magyarázat van: Szijjártó valamilyen okból titkolja, hogy már keddnél korábban tudott az ügyről, vagy pedig a magyar hírszerzés diszfunkcionalitása és az ország külkapcsolatainak drámai leromlása miatt tényleg nem értesült időben. Egyik sem jelent semmi jót Magyarország számára.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel Európai Parlament Európai Unió extasy külgazdasági és külügyminisztérium orgia Szájer József Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés