Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. december 2. 13:48

Városszerte több mint száz fát ültetnek el a napokban a környezetgazdák

Szeged jó ideje már az ország egyik legzöldebb városa. Évről-évre egy több, az idén már nyolcvanezer fát gondoznak a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. Emellett folyamatosan gyarapítják is a város faállományát, a napokban újabb 120 fát ültetnek ki a közterületekre.

Hirdetés

Az önkormányzat és a Nemzeti Közművek szerződésének értelmében, egy hároméves légvezeték alatti fasorcsere program keretében az idén ősszel már 146 fát telepítettek a Lomnici utca, Zsitva sor, Nyitra utcai magasfeszültségű vezetékek alatti kivágások pótlására.

Ezek közül fűrészelt ketté a napokban egy vandál ismeretlen 25 kiültetett facsemetét a Nyitra utcában.

Fásítás
Összesen 276 új fát ültetnek el 2020-ban Szegeden.

A napokban megkezdődött az idei őszi városi fásítási program is, ennek keretében összesen 120 fát ültetnek ki a szakemberek Szeged különböző városrészeibe – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdákodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

A város 95 pontján összesen 115 facsemetét ültetnek ki a napokban, további 5 pedig a Tisza Lajos körútra kerül.

Az új fák egy része olyan helyre kerül, ahol azelőtt nem volt, másik részükkel pedig a korábbi kivágásokat pótolják.

– A fák többsége hársfa és kőris, továbbá gömbkőris, ez utóbbi a villanyvezetékek alá kerül. De található az idei palettában szilfa, juhar, lándzsáslevelű éger, japáncseresznye, díszalma, közönséges gyertyán is. Ez például a Kráterben lévő kipusztult fák pótlását szolgálja majd. A rendelkezésre álló hely és élettér, továbbá az adott utcában lévő fasor határozza meg, hogy hová, milyen fát ültetünk. Így például nagyobb méretű amerikai hársak kerülhetnek a Somogyi utcában a közlekedési balesetben sérült fák helyére – mondta el Makrai László.

Megtudtuk azt is, a fák mindegyike városi környezetben kipróbált 3-szor iskolázott díszfa, amelyek törzskerülete 14-16 centiméter.

– A fák 50-60 centi átmérőjű földlabdával érkeznek, ez segíti a sikeres ültetést és védi az érzékeny gyökérzetet a kiszáradástól, a fagytól. Mindegyik fa ültetőközege egy Stockosorb nevű anyagot tartalmaz. Ez a vizet és a vízben feloldott növényi tápanyagokat elraktározza, és azt szárazság esetén egyenletesen leadja a talajba, illetve a növény gyökérzetére. Ezen felül az ültetést követő évben 8-9 alkalommal lajtos kocsiról locsoljuk is a csemetéket a kiszáradás ellen.

Kifúrják a régi fatuskókat

Jellemzően a belvárosi fatükrökben, ahol zöldsáv hiányában nincs más terület a faültetésre, kifúrják az idén és az elmúlt években kivágott fák után ottmaradt régi tuskót és a helyére, illetve a közelébe új növényt ültetnek.

A munkát egy külső vállalkozó végzi 10 tonnás traktorral, speciális fúrófejjel, amely 80 centiméter mélyen forgácsolja ki a régi fa maradványait. Ezen felül a környezetgazdáknak saját tuskómaró gépük is van a kisebb, 10 centiméter mély forgácsoláshoz.

– A kifúrt tuskók helyén kitakarítjuk az ültetőgödröt és talajt cserélünk. Ugyanoda nem ajánlott újat ültetni a felgyűlt kórokozók, gombák, rovarkártevők miatt, hanem kicsit távolabb helyezzük el az új fát – tudtuk meg Makrai Lászlótól.

rag

Fotók: Iványi Aurél

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fa Makrai László Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. fásítás faültetés Zöld város program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés