Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kívülről „zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben”, belülről veszélyes retorika – így látja az orbáni kommunikációt a holokauszttúlélő Paul Lendvai
Túl a városon 2020. december 1. 14:45

Kívülről „zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben”, belülről veszélyes retorika – így látja az orbáni kommunikációt a holokauszttúlélő Paul Lendvai


Hirdetés

A Der Standardban megjelent publicisztika még gépi fordítással is teljesen érthető – németül beszélőknek itt az eredeti írás.

Paul Lendvai cikkének egyik legfontosabb mondata, hogy Nádas Péter író, már lassan tíz éve azt mondta „gondosan átgondolt kétértelműség és a kettősség tudatos használata” jellemzi Orbán zsidókhoz való viszonyát.

Itt 91 éves holokauszttúlélő teljes írása, ahogy a böngészőbe beépített fordítóprogram átültette magyarra. A cikk azután jelent meg, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója – mondjuk így – elragadtatta magát.

Orbán és a zsidók

„Kívülről »zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben«. Belülről veszélyes retorika.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem antiszemita. Nincsenek tőle nyílt zsidóellenes kijelentések. Hogy az utolsó szociálliberális kormányt »furcsának« írja le, és hogy a budapesti születésű holokauszt-túlélő, Soros György, a New York-i pénzügyi befektető és emberbarát, mint a magyar nemzet és a keresztény Európa hajléktalan ellensége, aki a filantrópia köntösében jelenik meg, nemzetközi ellenséggé vált. az éremnek csak az egyik oldala.

Ám a másik oldal, amelyet Orbán maga és propagandistái folyamatosan árulnak, legutóbb a Zeit című német hetilap kétoldalas interjújában így szól: Sorost menekültpolitikája miatt kritizálják, nem számít, hogy zsidó-e vagy nem. A zsidó kultúra, mint a magyar identitás és a zsidó közösség sérthetetlensége a kormány védelme alatt áll. »Ezt személy szerint is garantálom« – mondja Orbán.

2018. júliusi és 2019. februári jeruzsálemi látogatásai során Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök »Izrael igazi barátjának« dicsérte, és többször megköszönte a magyar támogatást az EU belső külpolitikai vitáiban. Netanjahu 2017. júliusi magyarországi látogatása előtt nyilvánosan megrovást adott saját budapesti nagykövetének, miután tiltakozott egy antiszemita Soros-rajzfilm ellen. Soros Nyílt Társadalom Alapítványa a palesztinok jogait is támogatja. A két politikust cinikus kettősség és korrupció köti.

Trivializáció

Orbán »gondosan átgondolt kétértelműsége és a kettősség tudatos használata«, amint azt Nádas Péter nagy magyar író 2011-ben (!) mondta, szintén jellemzi a zsidósághoz való viszonyát. Kívülről »zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben«. Belsőleg számos áltudományi intézet, átírt iskolai könyvek és számos propagandista fenntartja a Horthy-rezsim bűnrészességének elenyészését 560 ezer magyar zsidó meggyilkolásában.

De most kínos baleset történt. A legnagyobb, a Fidesszel kapcsolatos Origo internetes portál cikkében Sorost azzal vádolták, hogy Európát »gázkamrájává« tette: »Az európai életmód szempontjából végzetes méreggáz kiszökik a multikulturális nyitott társadalom hordóiból«. Magyarország és Lengyelország »az új zsidók«, Soros pedig »a liberális vezető, akit liberálisok serege Hitlernél jobban istenít«.

Ami azonnal nemzetközi botrányt váltott ki, az nemcsak a gyűlölködő, furcsa szöveg volt, hanem a szerző, Demeter Szilárd személye is. A Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójaként, az összes könyvtár gyűjteményének digitalizálásának kormánybiztosaként és az újonnan létrehozott Nemzeti Kulturális Tanács tagjaként a miniszterelnök jobbkeze a kultúrpolitika szempontjából. Az a tény, hogy vasárnap egyértelmű bocsánatkérés nélkül visszavonta a cikket, nem változtat azon a tényen, hogy ez a példátlan kisiklás a rezsim rendkívül veszélyes retorikájának eredménye.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demeter Szilárd Orbán Viktor zsidó zsidóság Der Standard Paul Lendvai
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés