Túl a városon 2020. december 1. 13:58 Forrás: 24.hu

Most kezdődik a fordulat a koronavírus-járványban?

Bár egyelőre nagyon óvatosan tehető meg ez a kijelentés, mégis ezt támasztja alá, hogy a múlt héten szeptember óta első alkalommal csökkent az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma.

Hirdetés
Hirdetés

Az örömteli tény ellenére Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfői Genfben rendezett sajtótájékoztatóján elmondta, hogy elbizakodottságra egyelőre semmi ok – olvasható a 24.hu-n.

Magyarország szempontjából azért is bír kiemelkedő jelentőséggel a bejelentés, mert abból kiderül, hogy alapvetően az európai csökkenő esetszámoknak tudható be, hogy újra mérséklődik az igazolt koronavírus-fertőzések száma. A WHO főigazgatója ennek kapcsán utalt rá, hogy az esetszámok kontinentális csökkenése szoros összefüggésben állhat az európai országokban szinte kivétel nélkül bevezetett rendkívül szigorú karantén-intézkedésekkel és -szabályokkal.

Az ENSZ szakosított szervezetének első embere az elmondottakhoz hozzátette: az elkövetkező hetek nagy veszélye, hogy a karácsonyi ünnepek miatt sokkal több családi összejövetel lesz, így megnő a találkozások száma, ami a vírus terjedése szempontjából döntő jelentőségű lehet. A WHO ezért arra kér mindenkit, mérlegeljék: megéri-e ezt a kockázatot vállalni. Kimondatlanul mindez azt jelenti, hogy az idei karácsonyi ünnepek különbözni fognak, mert egyszerűen különbözniük kell az ünnepség hagyományos módjától és formájától.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója arról is beszélt, hogy komoly vita kíséri az érintett európai országokban a síturizmus kérdését. Bár jelenleg a beutazási korlátozások miatt a síparadicsomok egyáltalán nem fogadnak vendégeket, több országban is felmerült, hogy 2021. első hónapjaiban lazítani kellene beutazási szabályokon.

A sípályákon nem terjed a vírus – érvelnek a lazításban reménykedők –, így nem indokolt, hogy a síparadicsomok ne fogadjanak vendégeket. Másik oldalról azonban az elhangzik el, hogy az utazás és a szállások kapcsán igenis nagy a kockázata a fertőzésveszélynek. A WHO éppen ezért nyomatékkal azt javasolja a síelni vágyóknak, hogy az idei szezont hagyják ki saját és mások egészségének védelme érdekében.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia világjárvány