Túl a városon 2020. november 30. 17:20 Forrás: Átlátszó

Átlátszó: közpénzből újítottak fel egy kollégiumot Orbán Gáspár joghallgató barátainak

Összesen 61 és fél millió forintot költöttek az ELTE belvárosi Szerb utcai épületére, amiben Orbán Gáspár, a miniszterelnök fiának barátai is laknak.

Hirdetés
Hirdetés

A ELTE épületét Orbán Gáspár alapítványa újította fel 61 és fél millió forintból, de az alapítvány - mindenféle kacskaringós úton – közpénzeket kapott korábban – írja az Átlátszó.

A JÖSz nevű szakkollégium a Joghallgatók Önképző Szervezete hozta létre. A JÖSz korábban diákszervezet volt, de tavaly – 2016. október 28-ig visszamenőleg – szakkollégiummá avanzsáltak. A JÖSz aktív tagja az egykori alapítók közé tartozó Orbán Gáspár is.

A szakkollégiumban külön szinten lakhatnak a végzősök, és van egy kávézó is, ami art deco stílusban kínálja a termékeit, Budapest belvárosához képest nyomott árakon. A szakkolégiumnak 70–80 tagja van, és csak ELTÉ-s vagy pázmányos joghallgatókat vesznek föl. A jelentkezés mellett ki kell tölteni egy feladatsort is. 

Ebben tudni kell a többi között, hogy ki a „ballada Shakespeare-je”, fel kell sorolni három női politikai vezetőt, tudni kell, mit jelent a transzparencia, és válaszolni kell tudni arra is, hogy egy Budapesten élő férfit el akarnak temetni Szegeden, de a törvény kimondja, hogy ez tilos. Miért? Frappánsat kell írni egy Donáth Annát, valamint Cseh Katalint ábrázoló fotóhoz, és tudni kell érvelni abban a témában, hogy miért nem hatékony egyéni szinten szelektív hulladékgyűjtés. Végül három téma közül választva, esszét kell írni: Vajon lehet emberek lemészárlása után parancsteljesítésre vagy a jogszabályok követésére hivatkozni? Szerinted szükséges a cölibátus intézménye, van létjogosultsága napjainkban? Mit gondolsz, igazságos az egykulcsos jövedelemadó?

Az oknyomozó portál azt írja: a JÖSz úgy került a Szerb utca 3. szám alá, hogy korábban itt, az egykori Peregrinus nevű hotel épületében szállásolták el a Bibó-szakkollégistákat, amíg az ő épületüket felújították. A bibósok visszaköltöztek, a JÖSz-ösök meg beköltöztek.

Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy ki, miből fizeti a kollégisták lakhatását. Az ELTÉ-től közérdekű adatigénylés után kaptak választ: ”JÖSz a fenntartás-üzemeltetés megtérítésén túl az épületet saját költségén újította fel, annak berendezéseit is beleértve, továbbá kávéházat is saját költségén épített ki”.

Az oknyomozó portál a jól bevált módszert alkalmazva követte a pénz útját, és eljutottak a Batthyány Lajos Alapítványhoz, ami rendre bőkezűen támogat más alapítványokat. Mindezt a Rogán-féle propagandaminisztérium milliárdjaiból.

Az Átlátszó szerint a közérdekű adatokból kiderül: a JÖSz Alapítvány nevű szervezet 61,5 millió forintot kapott a Batthyany Lajos Alapítványon keresztül „kollégium üzemeltetése” céljára.

(Nyitóképünk az épületben működő Három Szerb Kávézó honlapjáról való)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Joghallgatók Önképző Szervezete JÖSz Orbán Gáspár