• Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Hónapok óta némaságba burkolózik a Szegedi Tudományegyetem – több fontos kérdésre sem válaszolnak
Szegeden 2020. november 30. 16:16

Hónapok óta némaságba burkolózik a Szegedi Tudományegyetem – több fontos kérdésre sem válaszolnak

Az a kérdés, hogy kommunikál-e, aki azt állítja magáról, hogy kommunikál. Az elmúlt hónapokban rengeteg információt kért a szeged.hu és a Szeged Televízió az egyetem sajtóosztályától, ám rendre nem kaptunk választ. Összeállítás, amit tudni szerettünk volna, és tudni szeretnénk ma is.

Hirdetés
Hirdetés

Egy olvasónk keresett meg, akinek édesapját koronavírus fertőzés miatt kórházba szállították, és akkor szembesült azzal a nehézséggel, hogy nincs semmilyen kidolgozott rendje annak, hol, mikor és kinél kell és lehet érdeklődni a Szegeden kórházba került Covid-19-es betegek állapotáról.

Bár erről a témáról szerettünk volna írni, ez a cikk a mai napig nem jelent meg. Ez nem rajtunk múlt. A jelzett ügyben elsőként megkerestük a klinika betegjogi képviselőjét, aki elismerte, hogy olvasónk felvetése teljes jogos.

A beszélgetés elején azonban már jelezte, hogy nem nyilatkozat, ám megadta a klinikai központ egyik igazgatóhelyettesének nevét és telefonszámát, aki felvilágosítást adhat kérdésünkre. Tárcsáztunk, és azonnal megkaptuk az illetékes.

Ő is készséges és segítőkész volt. Pár mondatban vázolta, hogy rövid idő belül kidolgozzák annak megoldását, hogy többet ne forduljunk elő, hogy egy hozzátartozó „bolyong” a szegedi kórházi és klinikai telefonszámok sűrűjében. Ám a beszélgetés során ő is közölte, hogy kérdéseinket az egyetem sajtóosztályán keresztül hivatalosan kell feltettünk. Ezt azon nyomban megtettünk. Ennek tizenhét napja.

Vagyis több mint két hete nem kaptunk választ, hogy ki, mikor, hogyan, milyen telefonszámon fogja a jövőben tájékoztatni a koronavírussal fertőzöttek rokonait szeretteik állapotáról.

Ez annál is érthetetlenebb, mert az anyaggyűjtés során három egyetemi alkalmazottal beszéltünk, az utolsó a sorban a sajtóosztály munkatársa volt, és valamennyien gyors választ ígértek.

Persze, hogy mi az érthető és mi az érthetetlen, nagyon is viszonylagos fogalom. Különösen akkor, ha az Szegedi Tudományegyetem kommunikációjáról van szó.

Munkatársaimmal összegyűjtöttük, hogy az utóbbi hónapokban milyen ügyekben tettünk fel kérdéseket az egyetemnek, szigorúan betartva a szolgálati szabályzatot. Azaz: az egyetem sajtóosztályának írtunk hivatalos levelet.

Nagyon csekély kivételtől eltekintve egyáltalán nem kaptunk választ kérdéseinkre, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a kommunikáció szó jelentését. Felsorolásunk nem teljes, noha ebben az esetben törekedtünk a teljességre. A kérdések jelentős részét tavasszal a koronavírus-járvány első hullámakor tettük fel, íme:

 • Igaz-e, hogy járványkórházzá alakítják át a II-es kórházat?
   
 • Kidolgozott-e az egyetem működésére nézve B-tervet vezetés arra az esetre, ha a járványhelyzet egyáltalán nem érkeznek külföldről hallgatók, és ezzel jelentős bevételtől esik el az intézmény?
   
 • Igaz-e, hogy a SZTE-től a kormánynak a felsőoktatás érintő takarékoskodási intézkedései miatt 2–4 milliárd forint normatívát vonnak el?
   
 • Megfelel-e a valóságnak az a hír, hogy tizenöt orvos hagyta el rövid időn belül a klinika intenzív terápiás osztályát (ITO)?
   
 • Igaz-e a Magyar Narancs értesülése, ami szerint koronavírus-fertőzés miatt lezárták a szegedi szívsebészetet? Dolgozók és betegek is megfertőződtek?
   
 • Hány beteget ápolnak klinikai központ Covid-19-cel fertőzött betegeket ellátó részlegeiben?
   
 • Hogyan áll az orvos- és fogorvostanhallgatók toborzása, akiknek részt kell venniük a koronavírus-tesztek elkészítésében? Mennyi idő alatt készítik fel a hallgatókat erre a feladatra?  Hogyan befolyásolja tanulmányaikat a tesztelésben való részvétel?
   
 • Igaz, hogy az egyetem szenátus dönt az intézmény névváltoztatásáról?
   
 • Dr. Horváth Szatmárnak az elbocsátása a klinika pszichiátriájáról összefügghet azzal, hogy ő tagja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) területi szervezetének?
   
 • Nő az aktív fertőzöttek száma folyamatosan. Hány embert kellett lélegeztetőgépre kapcsolni?
   
 • Szükség van-e kapacitásbővítésre, azaz kellenek-e Szegedre a meglévők mellé újabb lélegeztetőgépek?
   
 • Van-e elegendő hely a fertőzöttek ellátására Szegeden? Vagy szükségessé vált helyben újabb részleg megnyitása a covidos betegek gyógyítására?
   
 • Megfelel-e a valóságnak, hogy az SZTE Mikrobiológiai laborjában koronavírus fertőzött lett az egyik alkalmazott, aki így dolgozott?
   
 • Tudomásunkra jutott, hogy az SZTE Gyakorló Gimnázium egyik tizedikes osztályában talált fertőzött miatt az osztály karantén alá került. Kérnénk hivatalos információt erről és arról is, hogy ilyen esetben hogyan folytatódik az oktatás, csak ez az egy osztály érintett-e?

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kommunikáció Szegedi Tudományegyetem sajtó