Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegedi intenzíves orvos a járványkezelésről: a kormány által emlegetett sikeres védekezés üres frázis csupán
Szegeden 2020. november 30. 14:02

Szegedi intenzíves orvos a járványkezelésről: a kormány által emlegetett sikeres védekezés üres frázis csupán

Kijózanító látlelet ad a kórházak falain belül folyó, a koronavírus-járvány elleni küzdelemről Lovas András szegedi orvos, aki a Covid-19 elleni háború frontvonalából írja jelentéseit.

Hirdetés
Hirdetés

Lovas András egyebek mellett leírta, hogy Magyarországon az utóbbi hetekben vezető halálokká vált a koronavírus, amit számokkal támasztott alá. Kiderül, hogy tavaly 130 ezren haltak meg hazánkban, ez napi 356 halottat jelent.

Ennek ismeretében nem kétséges, hogy a Covid-19 következtében naponta száz, és nem egy esetben azt is meghaladó halottszám miatt a koronavírus viszi el a legtöbb beteget, megelőzve minden más betegséget. A szeged.hu-nak is többször nyilatkozó orvos cikkében megfogalmazta, hogy a megalkotott matematikai modellek segítségével pontosan előre jelezhető volt és maradt a fertőzés terjedése, és mindaz, ami ebből következik.

Az általa leírtakból egyértelművé válik, hogy az ország nem készült fel a koronavírus-járvány második hullámára, ezért az egész egészségügyi ellátó rendszert készületlenül érte az a terhelés, amelyre október eleje óta a kórházakra nehezedik.

Lovas András cikkéből kiderül, hogy nagyjából-egészéből tudható volt, mire számíthat az ország a vírusjárvány második hullámában, de a már tavalyra megroggyant egészségügyi ellátó rendszert olyan túlterhelést kapott, amivel nem igazán képes megbirkózni.

Úgy véli, hogy rendszerszintű hibák miatt a betegek nem kapják meg a megfelelő színvonalú ellátást. Az indokolatlanul kevés tesztelés miatt valójában nem tudjuk, hány fertőzött lehet az országban, csak azt, hogy sokkal több, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel.

Az egykor Szegeden dolgozó aneszteziológus és intenzív terápiás adjunktus az Átlátszóban publikálja nemrégiben indított rendhagyó és hiánypótló cikksorozatát. A mostani a második cikke.

Az egészségügyi ellátórendszer átláthatatlansága miatt még a benne dolgozók sem tudják, melyik intézményben hány betegeket kezelnek, vannak-e másutt szabad ágyak, ahova adott esetben a betegeket át kellene irányítani. Az optimális szervezés ilyen körülmények között illúzió marad.

Az orvos nem hallgatja el, hogy „elviselhetetlen a lelki teher” az orvosokon, amelyet alapvetően a kapacitáshiányból következő gondokra vezet vissza.

Nem hallgatja el véleményét abban a tekintetben sem, hogy a korlátozó intézkedéseket sokkal hamarabb be kellett volna vezetni. A járvány – bár nem azt a kifejezést használja – elszabadult, és ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy most már a tömeges tesztelés sem segít, mert ezzel már nem érhető el a fertőzések számának csökkentése.

Írásából kiderül, hogy a Covid-19 előtt ezer intenzíves ágy működött Magyarországon, amelyet újabb ezerrel fel lehet tornászni. Nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet, amikor leírja:

„Egy dolgot azonban ne feledjünk. Az eredeti, 1000 ágy 60-70 százaléka már eleve foglalt volt és ez most sincs másképpen, hiszen a kritikus állapotokat okozó súlyosabb megbetegedéseket, úgy mint a szívinfarktust, a traumás sérüléseket, az agyvérzést vagy éppen a szepszist nem érdeklik, hogy lezárások vannak”.

A „sikeres védekezés” Lovas András szerint adott körülmények mellett üres frázis, mert felmérések, nyilvántartások és szakmai elemzések nélkül a teljes orvos szakma csak a sötétben tapogatózik az intenzív osztályra felvett, lélegeztetőgépre kapcsolt, majd azokról levett betegek további sorsa kapcsán.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Balogh Zoltán/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átlátszó.hu egészségügy járvány koronavírus Lovas András

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés