Szegeden 2020. november 30. 12:54

Vőneki Edit: Nem lehet tovább fenntartani a Cserepes sori piacot

Ezt így nem lehet tovább fenntartani – nyilatkozta lapunknak a Cserepes sori piac bezárásáról Vőneki Edit újonnan megválasztott ügyvezető.

Hirdetés
Hirdetés

A Cserepes sori piacot üzemeltető cégben többségi tulajdonos az önkormányzat, amely már eddig is hatalmas veszteségeket szenvedett el a koronavírus-járvány miatt. – A Cserepes sori piac azonban már a járvány előtti, 2019-es évet 9 millió forintos veszteséggel zárta – hangsúlyozta Vőneki Edit.

Drasztikusan csökken a kereskedők és a látogatók száma

A Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetője elmondta, a Covid-járvány első hullámában sok idősebb korú árus hagyta el a piacot, akik azóta sem tértek vissza, a járvány második hullámában pedig több kereskedő végleg bezárt, egy részük teljesen felhagyott a kereskedéssel.

– Jelenleg 34 bérlővel van szerződésünk. Ez a szám évekkel ezelőtt több mint 100 volt! De még a 34 is csökkenni fog, mert már novemberben többen jelezték: idén felmondják a bérleti szerződést, elmennek a piacról

– magyarázta Vőneki Edit. De nemcsak a kereskedők száma csökkent drasztikusan, hanem a látogatóké is. – Hétköznap elenyésző a forgalom a piacon, alig van vásárló. Emiatt a pavilont bérlő kereskedőknek kevesebb mint a fele nyit ki, és nagyon kevés az asztalról árusítók száma is. Pang a piac. A bérlők közül többen csak telephelynek, raktárnak használják a piaci pavilonjukat – mondta Vőneki Edit.

Alig maradt vásárló és árus (Fotók: Iványi Aurél)

Teljesen megváltoztak a vásárlói szokások

– Teljesen megváltoztak a vásárlói szokások, ami szintén negatív hatással volt a piac forgalmára. Nemcsak arról van szó, hogy a környéken megnyílt bevásárlóközpontokban, illetve a városban található számos használtruha-üzletben már sok esetben olcsóbban, és korszerűbb körülmények között lehet vásárolni, de a járvány miatt exponenciálisan növekszik az online vásárlások száma is – mondta Vőneki Edit.

Nem ellenezte a bezárást a fideszes elnök

Lapunk információja szerint a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága 6 igen és 2 tartózkodás mellett támogatta, hogy január 31-ével zárják be a Cserepes sori piacot. Úgy tudjuk, hogy Tápai Péter, a bizottság fideszes elnöke sem ellenezte a Cserepes sori piac bezárását.

Csak a veszteség nő, amit nem finanszírozhat a város

2019-ben 9 milliós veszteséggel zárt a piacot üzemeltető cég. – Ez a szám a fenti okok miatt tovább romlott, és

idén már 30 millió forintos veszteség várható, miközben a kiadások növekednek. Jövőre hasonló tendenciák mellett már 50 millió forintos veszteséget prognosztizálunk.

A veszteséges működés fenntartása ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel. Senki sem gondolhatja, hogy ezt a többségi tulajdonos város finanszírozza az adófizetők pénzéből – hangsúlyozta Vőneki Edit. Elmondta: harminc nap a bérleti szerződések felmondásának határideje, aminek lejártával, legkésőbb jövő év január 31-én bezár a Cserepes sori piac.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cserepes sori Piac Kft. Vőneki Edit