Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged segít a bajban lévő kis- és közepes vállalkozásokon: 313 milliós mentőcsomag 11 ezer 102 érintettnek
Szegeden 2020. november 30. 11:30

Szeged segít a bajban lévő kis- és közepes vállalkozásokon: 313 milliós mentőcsomag 11 ezer 102 érintettnek

Változik Szeged adórendelete, méghozzá úgy, hogy könnyebb legyen a kis- és közepes vállalkozásoknak. Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester lapunknak ismertette a 2021. január 1-jétől érvényes változást.

Hirdetés

A nagymértékű központi elvonások kompenzálása miatt döntött úgy Szécsényi Rózsa, hogy áttekintik a jelenleg hatályos helyiadó-rendeleteket. Kiderült, utoljára öt éve, 2015-ben volt döntés a változtatásról. Az eltelt idő alatt viszont az adómaximumok jelentősen változtak.

– A koronavírus-járvány súlyos egészségügyi következményekkel jár, de emellett a kormány az elmúlt időszakban, a járványügyre hivatkozott intézkedései jelentősen visszavetették az az önkormányzat gazdálkodását is. Ráadásul a 2021 évre elfogadott központi költségvetésben nem szerepelnek olyan támogatások, amelyeket az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásához eddig megkapott, sőt a kormányzati kommunikációban olyan javaslatok fogalmazódtak meg, amelyek további elvonásokat jelenthetnek az önkormányzatoknak – mondta Szécsényi Rózsa, utalva arra az ötletbörzére, amelyet Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az utóbbi hetekben bemutatott.

Szécsényi Rózsa: A szegedi kis- és közepes vállalkozások védelmében 50 négyzetméter alatt nem kell építményadót fizetnie az adóalanyoknak (fotók: Szabó Luca)

Szeged ezek ellenére segít: – Az önkormányzat továbbra is mindent megtesz azért, hogy megvédje a lakosságot és a szegedi vállalkozókat a rendkívüli időkben – hangsúlyozta a gazdasági alpolgármester.

Ismert, a vállalkozók esetében az első hullám idején az önkormányzati ingatlanban működő üzletek és vendéglátóhelyek bérleti díját engedte el Szeged, ha a tulajdonos bezárt. Ez havonta 100 millió forintos támogatást jelentett több száz szegedi vállalkozásnak tavasszal.

Most egy újabb intézkedéssel 11 ezer 102 szegedi kis- és közepes vállalkozásnak segít a város, egy több, mint 313 millió forintos mentőcsomaggal. A szegedi kis- és középvállalkozók védelmében ezért az alábbiak szerint módosul az építményadó mértéke:

a szegedi kis- és közepes vállalkozások védelmében 50 négyzetméter alatt nem kell építményadót fizetnie az adóalanyoknak. Eddig 20 négyzetméter volt az az ingatlan-mérethatár, ameddig nem kellett építményadót fizetni Szegeden, ez most két és félszeresére nőtt.

A nagyobb vállalkozásoknak, akik 500 négyzetméter feletti ingatlannal rendelkeznek és a dohányboltoknak az adó mértéke megváltozik, ami így a rendeletmódosítás elfogadása esetén várhatóan 550 millió forint költségvetési többletbevétel érhető el, amire szüksége van a városnak a működőképesség fenntartásához. 500 négyzetméterig az 50 négyzetmétert meghaladó ingatlanok esetében négyzetméterenként 2000, az 500 négyzetméternél nagyobb ingatlanú vállalkozások és a dohányboltok négyzetméterenként 2018 forintot fizetnek majd 2021. január 1-jétől Szegednek. Az adót két részletben, márciusban és szeptemberben kell majd befizetni azoknak a vállalkozásoknak, amelyek érintettek lesznek.

Mindegy, mekkora a trafik, kell utána fizetni építményadót

Ne feledjük azt sem, a koronavírus-járvány és a kormány intézkedései lassan tízmilliárd forintos hiányt okoznak Szegednek.

Szécsényi Rózsa ugyanakkor azt is hangsúlyozta,

„a lakosságot továbbra sem terheljük semmilyen mértékű helyi adóval.”

A pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság hétfőn szavazott erről a kérdésről. A tagoknak a koronavírus-járvány miatt e-mailben kellett elküldeniük a szavazataikat: a nyolc fős testület háromnegyede, azaz hat bizottsági tag igennel szavazott, egy fő nemmel voksolt, és egy fő – információink szerint a bizottság elnöke, a fideszes Tápai Péter – tartózkodott.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: építményadó járvány koronavírus pandémia Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság Szécsényi Rózsa Tápai Péter világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés