Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 30. 08:14

Demeter Szilárd szerint akár nácinak, akár liberálisnak kell lenni, fegyelmezettek a németek

A 24.hu vette észre, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója nem csak az origós cikkében tévedt a világpolitika csúszós talajára: a múlt héten, szerdán már mondott egy érdekeset.

Hirdetés

„Furcsa dolog ez a német szellem, német szellemiség vagy német társadalom. Ha megnézzük a XX. századi történelmüket, akkor azt látjuk, hogy nagyon fegyelmezettek. Tehát amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok. Eredeti gondolatot ritkán tudnak megszülni, viszont ha megvan a vezérgondolat, az irány meg van adva, akkor fegyelmezetten mennek az irányba, és felböfögik ezeket a paneleket”

– alkalmazta a kollektív bűnösség elvét Demeter irodalmi múzeumi igazgató a német társadalomra a Karc FM nevű rádióban.

Azt most hagyjuk, ki, milyen paneleket böfög föl, Demeter Szilárd és a NER párhuzamos valóságában nyilván csak a német társadalom böfög föl paneleket (Ami eleve nyilvánvaló butaság, a német társadalom nem egy koherens ideológia mentén gondolkodik 2020-ban. A magyar sem, csak a NER-féle valóságértelmezés vágya ez.). Érdekesebb, hogy a kollektív bűnösség elvét a NER szószólói – egyébként joggal – kérik számon például akkor, amikor a Beneš-dekrétumokat nem helyezik hatályon kívül Szlovákiában és Csehországban. Akkor igazságtalan a kollektív bűnösség elve.

Demeter ezután még arról is beszélt, hogy a „a mi nacionalizmusunk egy legitim nacionalizmus, és amikor nemzeti érdekekről beszélünk, akkor nemcsak egy országnak vagy egy államberendezkedésnek a védelméről, hanem annak értékkészletéről beszélünk, az egész nemzet, a világba szétszóródott magyar nemzet érdekeinek a képviseletéről”. Szerinte a nacionalizmus az elmúlt évtizedekben lett pejoratív jelző, pedig a nacionalista az alapvetően nemzetszerető ember – olvasható a 24.hu-n.

Demeter Szilárdnak egy mondatot tanácsolhatunk csak megtanulni:

A patriotizmus tiszta hazaszeretet, mások megsértésének igénye nélkül.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demeter Szilárd Karc FM Németország nacionalizmus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés