Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ezermilliárdok hiányozhatnak a költségvetésből, a többi közt az orvosi bérek emelésére sincs kijelölt forrás
Túl a városon 2020. november 30. 07:44

Ezermilliárdok hiányozhatnak a költségvetésből, a többi közt az orvosi bérek emelésére sincs kijelölt forrás

A Népszava szerint több ezermilliárd forint kellene még ahhoz, hogy a kormány tartani tudja a 2021-es költségvetést. A lap úgy tudja, a családpolitikai támogatásokra sincs még meg a pénz.

Hirdetés

Egyszer megoldott, egyszer pedig nem megoldott a jövő évi költségvetés finanszírozása – legalábbis a Népszava erre következtet Varga Mihály pénzügyminiszter szavaiból. A lap arra hívja fel a figyelmet, Varga a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara fórumán azt mondta: módosítani kell a büdzsét a megváltozott helyzet miatt, majd a magyar-lengyel uniós vétó után úgy fogalmazott: megvan a pénz a 2021-es költségvetési kiadások finanszírozására.

Az biztos, hogy az uniós költségvetés elfogadásának csúszása miatt 2500 milliárdnyi támogatás kiesésével lehet számolni, igaz, Gulyás Gergely sietve megjegyezte: a záródó 2014-2021-es uniós pénzügyi ciklus folyósításai még 2021-re is átcsúsznak, így akár 1000 milliárd forint is érkezhet Brüsszelből jövőre.

Jegyezzük meg halkan, ezek azonban már lekötött fejlesztési források, a gazdasági nehézségek miatt szűkülő költségvetés kiadási oldalát nem érintik, és így a fent említett orvosi béremelést sem oldhatják meg ebből. Nem véletlenül emlegette Orbán Viktor a hatalmas hitel felvételének lehetőségét.

A Népszava keményen fogalmaz:

„Az egymásnak ellentmondó miniszteri nyilatkozatok, illetve a hétről-hétre növekvő hiány- és adósságszámok is rámutatnak arra, hogy a kormánynak nincs egy épkézláb költségvetési terve sem 2021-re, de még azt sem tudják, hogy 2020 hogyan zárul”.

A cikkükben azt is megjegyzik: a piac várja a megoldást, a tisztánlátás érdekében szükség lenne a büdzsé mihamarabbi módosítására, mert így nő a bizonytalanság, de legalábbis nem csökken. És idén már nem is fog. A Népszava arra hívja fel a figyelmet ugyanis, hogy a költségvetési törvény módosításának szigorú szabályai miatt a országgyűlés idén már nem tud új törvényt elfogadni ebben a tárgykörben.

Ráadásul az egész 2021-es költségvetés kamuszagú, hiszen a nyáron elfogadott rendelkezések még 3 százalékos GDP-csökkenéssel fogadták el, eközben már 6,5 százalék körül járunk, és nehezen lesz tartható a jövő évi 4,8 százalékos felpattanás-szerű növekedés is.

A Népszava emlékeztet: nyáron 412 milliárd forintos államháztartási hiánnyal számoltak Vargáék, de már akkor tudták, hogy nem ússzák meg ennyivel. Most 3600–4000 milliárd forint lett a hiánycél, ami az eredeti csaknem tízszerese.

És hogy mi szűkítheti tovább a kormány mozgásterét?

Az orvosbérek százmilliárdos tételként, a lakásáfa csökkentése –, ami egy az egyben az építőiparban csapódik majd le – több tízmilliárdot jelent, az állami építkezések több százmilliárd forintot jelentenek, így a Népszava már induláskor, január 1-jén 1500-2000 milliárdos költségvetési hiánnyal számol.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: költségvetés orvosbér Pénzügyminisztérium Varga Mihály
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés