Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 29. 11:04 Forrás: Szegedi Tükör

Ceglédi Zoltán: A békelevelező tagozat helye

A 2010-es kormányváltás után a Fidesz-kormány nagy lendülettel kezdte el csattogtatni a közjogi sövényvágót. Lázár János nyeste az Alkotmánybíróságot, és nekiment a civil szférának is. Utóbbi projekt központi kérdése volt, hogy mi számít civilnek. A kormánypárti definíció szerint az a cuki civil, aki nem végez a politika dimenziójában értelmezhető tevékenységet.

Hirdetés

Ami nyilvánvaló hülyeség így. Természetesen lehet a politikától független civil tevékenységeket is folytatni: a bélyeggyűjtő szakkörök és a nyuszisimogató egyesületek is rendszersemlegesek. A többség azonban nem értelmezhető a politikától függetlenül, hiszen az önszerveződő polgári közösségek ugyanúgy közös ügyeinket kívánják alakítani, mint a politika. Másik szinten, de ettől még előfordulnak találkozások, sőt, természetes konfliktusok is. Az a civil szervezet ugyanis, amelyik a közügyek átláthatóságára koncentrál, szükségszerű kritikusa minden kormánynak, állami szervezetnek, önkormányzatnak. Ettől önmagában nem lesz kevésbé civil – csak attól, ha munkája során csak egyféle pártszíneket észlel. A jogvédő szervezet szintúgy találkozik a politikával, mert például ügyfele a leggyakrabban a politikai hatalommal szemben él jogi eszközökkel. Ettől még az egyesület maga civil marad – kivéve, ha munkája során pártos, elfogult.

Az igazi választóvonal itt húzódik. Aki egyenlő mércével mér, képes mindkét irányban meglátni a hibát és az erényt, annak civil missziója van. Aki erre képtelen, annak pártpolitikai agendája. Mindezt annak kapcsán kellett átgondolnom, hogy a békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum levelet intézett az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetőihez. Természetesen a Fidesz védelmében. A lezárások utáni időszakra valószínűleg egy békemenetet is időzítenek. A vonulás egyetlen funkciója kifejezni, hogy a CÖF fideszes, és más fideszesekkel együtt a Fideszért lépnek fel.

Ezzel minimum két gond van.

  • Az egyik már a korábbi választásokon is látszott: a Fidesz kvázi kihelyezett kampánybüdzséjeként tudnak működni. Amit az egyik oldalról közérdekű kormányzati információnak hazudnak, miközben szimpla pártkampány, annak a másik fele a CÖF vonatkozó tevékenysége. Az MVM félmilliárdos támogatással tolta meg őket, és ettől nyilván függetlenül ellenzéki politikusokat bohócozó plakátkampányokkal jelentkeztek.
  • A másik gond az, hogy a civil szervezetek nem viccből alakultak, hanem valós és fontos feladatra. Ha ütik, ritkítják őket, pláne ilyen CÖF-paródiákat hazudnak a helyükre, akkor fontos funkcióktól fosztják meg a társadalmat. Ha nem tetszik a hatalomnak az ételosztó sátor, annak a következménye az éhen maradó szegény. Ha nem engedi a hatalom, hogy a rászorulót a jogérvényesítésben segítsék, akkor a polgárt méltánytalanság, kár éri. A civilek nélküli világban kiszolgáltatott és reménytelenebb az élet.

A békelevelező tagozat helye a Fideszben van. A békemenet nem egy civil rendezvény, hanem a Fidesz maga. Ha pedig bátrak és okosak lennének, akkor nem gyepálni, hanem szaporítani igyekeznének a civileket. Tíz év NER után már elég erősnek kéne lenni ahhoz, hogy elbírják a jogvédő kritikát – és elég eszük belátni, hogy a kormányzás nem fedi le az összes társadalmi igényt és feladatot. Ebben tudnának segíteni a civilek. Abba pedig már bele sem kezdek, hogy ha az EU intézményeit és vezetőit sem gyaláznák állandóan, ezekből milyen hasznos szövetségesek lennének.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet Szegedi Tükör vélemény békemenet Civil Összefogás Fórum CÖF
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés