Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 29. 09:58

Mazsihisz: Demeter Szilárd írása vállalhatatlan

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nyilatkozatban ítélte el Demeter Szilárd Orgión megjelent írását, amelyben Európát Soros György gázkamrájának hívta.

Hirdetés

Demeter Szilárd,

  • a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója,
  • a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújításának és társadalmiasításának koordinálásért felelős miniszteri biztos,
  • a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos,
  • és saját bevallása szerint megveszekedett orbánista,

véleménycikket írt az Origo-ra szombaton, amiben többek között Európát "Soros György gázkamrájának", a magyarokat pedig "az új zsidóknak" nevezte.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nyilatkozatban határolódott el a kormánypárti múzeumigazgató kijelentéseitől.

Mint írják:

„Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.

„Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint Demeter Szilárdnak az Origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára.”

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a szervezet tiltakozására a Facebookon reagált. Szerinte Soros György lenácizására épp a zsidó-keresztény kultúrkör védelmében volt szükség:

75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan. És én nem is fogadom el. Azt szeretném, hogy Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa maradjon mind a zsidó-, mind a keresztény magyarok számára.

A Mazsihisz mellett az izraeli nagykövetség sem vette jó néven, hogy a miniszteri biztos a holokauszttúlélő Soros Györgyöt "liberális führernek" nevezte. Twitter üzenetükben Demeter cikkére utalva azt írják:

„A leghatározottabban visszautasítjuk a Holokauszt emlékének felhasználását és az azzal való visszaélést. Az emberiség történetének legsúlyosabb bűncselekménye és elkövetői nem kapcsolhatók össze aktuálpolitikai vitákkal, legyenek azok bármennyire is fontosak.”

Mi is megírtuk, hogy a cikk ellen tiltakozó Vámos Miklós korábban azt írta:

„ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be”

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: antiszemitizmus Demeter Szilárd holokauszt Izrael origo Soros György
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés