Túl a városon 2020. november 29. 08:09

December 7-én már oltják a briteket koronavírus ellen

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech által fejlesztett koronavírus elleni vakcina várhatóan már jövő héten megkapja az engedélyt az Egyesült Királyságban.

Hirdetés
Hirdetés

A Telex, a Financial Times-ra hivatkozva azt írja, az első adagokat december 7-én szállítják a szigetországba, ahol gyakorlatilag azonnal meg is kezdődhet a lakosság beoltása. A britek 40 millió adagot rendeltek az új oltóanyagból, ami az eddigi vizsgálatok szerint 90 százalékos hatékonysággal nyújt védelmet a koronavírus ellen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azért kritizálta a Pfizert, mert a hírek szerint először az Egyesült Államokban teszi elérhetővé a vakcinát Európa helyett.

Csakhogy, ha a Financial Times értesülése helyes, akkor az Egyesült Királyság néhány nappal az amerikaiak előtt kezdheti meg az oltóanyag használatát. A cég, tájékoztatásuk szerint, oda szállít először, ahol megkapják az engedélyt, az Európai Unióban várhatóan ez devember második felére fog esni.

Nem a hatósági engedélyeztetés az egyetlen akadálya azonban annak, hogy Magyarország is kapjon a vakcinából, ugyanis az oltóanyagot -70 Celsius-fokon kell szállítani és tárolni, ennek a feltételei pedig hazánkban még nem állnak rendelkezésre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok Egyesült Királyság Gulyás Gergely járvány koronavírus oltás Pfizer vakcina védőoltás