Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Öttel kevesebb fa kell a tízmillióhoz: a Fésű utcai tömbbelsőben a jövő árnyat adó fáit ültették el
Szegeden 2020. november 28. 16:41

Öttel kevesebb fa kell a tízmillióhoz: a Fésű utcai tömbbelsőben a jövő árnyat adó fáit ültették el

Képriport
A 10 millió fa mozgalom önkénteseivel ültettek fát a Fésű utca lakói – meg önkormányzati képviselőjük, Mihálik Edvin: 2040. árnyat adó fáit ültették most el.

Hirdetés

Három hársfával és két díszkörtével gazdagodott a Fésű utca 1. és 3. közötti tömbbelső. Szombat délelőtt kerültek a csemeték a helyükre, most már csak annyi a dolguk, hogy megerősödjenek és nőjenek. A fákat Mihálik Edvin önkormányzati képviselő, Zöld város tanácsnok a 10 millió fa mozgalommal összefogva hozta Újszegedre.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca fotóit az önkéntes faültetésről!

– A környékben lakók kértek meg arra, ha van rá lehetőség, ültessünk még ide fákat. Sikerült összefogni a 10 millió fa mozgalommal, akiknek köszönhetően kaptuk ezeket a növényeket, és velük el is ültettük. Bízom benne, hogy ezek nem járnak úgy, mint a Nyitra utcában ültetett fák – mondta Mihálik Edvin.

Berta Árpád, a 10 millió fa mozgalom szegedi szervezője arról beszélt még az ültetés előtt, a tavaly elindult akciójuknak alaposan keresztbe tett a koronavírus-járvány: 150 ezer fa elültetését vállalták erre az évre, ehhez képest tartottak az újszegedi ültetésig 36 ezer 320 fánál és 3471 cserjénél, a mozgalom honlapja szerint.

– Nagyon sok közösségi faültetésünk maradt el a járvány miatt. Most azt tudjuk csinálni, hogy fákat osztunk az érdeklődőknek, akik aztán önként elültetik a növényeket – Kiskundorozsmán, és Klebelsbergtelepen tervezünk ilyen faosztásokat, de most még erre sincs lehetőségünk, sajnos. Tavaly Szegeden, amikor elkezdődött a mozgalom, ötven fát ültettünk el, idén tavasszal a járvány első hulláma alatt, amikor lehetett fákat osztani, akkor hétszázat osztottunk ki. Most ősszel ez az első ültetésünk – mondta Berta Árpád.

Hogy miért oda ültettek fákat, ahol már most is vannak?

Igen, vannak. Még. Ezek a csemeték húsz év múlva adnak majd árnyékot, addigra egyáltalán nem biztos, hogy a most körülbelül negyven-, ötvenéves nagy fák még itt lesznek a tömbbelsőben. Persze, nem lenne baj, ha hetvenévesen is egészségesen állnának ott azok a juharok, de erre egyáltalán nincs garancia.

– Ezen a területen ez az öt fa kényelmesen elfér, nem fogják egymást zavarni a fejlődésben, az idősebb fák sem akadályozzák meg a csemetéket a növekedésben – indokolt Berta Árpád.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fa faültetés Mihálik Edvin Újszeged Fésű utca
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés