Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 28. 15:29

Duda Ernő virológus a koronavírusról: nincs értelme bízni a nyájimmunitásban

Továbbra is a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás a koronavírus ellen – mondta a szegedi virológus, immunbiológus az M1-en.

Hirdetés

A szakértő erre példaként hozta, hogy a feketehimlő volt a világ egyik leghalálosabb betegsége, de mára sikerült kiirtani az oltások segítségével; az egész bolygóra kiterjedő vakcináció annyiba került, mint öt vadászrepülőgép.

Úgy fogalmazott: „Tehát ez mutatja, hogy egy rendkívül kis összegből egy olyan járványt sikerült eltakarítani a Földről, amelyben korábban százmilliók haltak meg”.

Szerinte koronavírus kapcsán nincs értelme nyájimmunitásban gondolkodni, mert nem alakul ki a kellő mértékű védettség a fertőzésen átesettek között.

A nyájimmunitáshoz a lakosságnak körülbelül a 60-90 százalékát kell, hogy megfertőzze egy adott kórokozó, de ez a SARS-CoV-2 koronavírusnál nagyon sok halálesettel járna, ezért sem járható út.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rekotra az ATV-ben ugyanakkor arra utalt: 60 százaléknál már lehet nyájimmunitásról beszélni, szerinte a koronavírus-járványon március-április környékén juthatunk túl, de az nem volt egyértelmű, hogy a nyájimmunitásnak vagy a vakcinának köszönhetően. Merkely mindenesetre azt mondta, az összlakosság valamivel több mint 15 százaléka, mintegy másfélmillió magyar kapta el koronavírust eddig.

Duda Ernő az M1-es interjúban azt is elmondta:

a koronavírus esetében a most kifejlesztett ellenanyagok valószínűleg hosszú évekig hatásosak lesznek, mivel a kórokozó genomja meglehetősen stabil a bennük meglévő „hibajavító” enzim miatt.

Az influenzavírus ezzel szemben arra építi a stratégiáját, hogy könnyedén mutálódik, ezért minden esztendőben újfajta vakcinára van szükség ellene.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő járvány koronavírus oltás vakcina virológus nyájimmunitás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés